Hidden GemsReizen

6 dingen om te doen in Esfahan, Iran

Esfahan

Esfahan is de mooiste stad van Iran en je kunt hier echt erg veel leuke dingen doen en bezichtigen. “Wie Esfahan heeft gezien, heeft de halve wereld gezien” is een beroemde en oude Perzische spreuk. Deze spreuk geeft aan hoe machtig, mooi en interessant de stad is. Ik ben het volledig eens met dit gezegde! 

Dit zijn de 6 dingen waarvan ik vind dat je ze zeker gedaan moet hebben in Esfahan!

Esfahan

Esfahan is de allermooiste stad van Iran en de culturele hoofdstad van het land. Het is een grote stad met méér dan twee miljoen inwoners, maar deze stad kun je prima te voet ontdekken. Alle bezienswaardigheden liggen in het oude centrum en daarom best dicht bij elkaar. Trek voor een bezoek aan Esfahan ongeveer drie dagen uit, zodat je alle tijd hebt om deze prachtige stad volledig in je op te kunnen nemen.

dingen doen in Esfahan, 6 dingen om te doen in Esfahan, Iran

1. Het Naqsh-e Jahan plein

Eén van de leukste dingen om te doen in Esfahan is het bezoeken van het Naqsh-e Jahan plein. Dit plein is het allermooiste plein ter wereld en ook ervaren reizigers zullen dit met mij beamen! Het plein is super groot en is zelfs het tweede grootste plein in de hele wereld. In het midden van het plein staan een aantal fonteinen en overal op het plein staan bankjes en daarom vind ik het meer lijken op een park dan op een plein. In de avond zijn het plein en de aanliggende gebouwen sfeervol verlicht en zijn er soms festiviteiten. Het plein is zowel overdag als ’s avonds een lust voor al je zintuigen.

dingen doen in Esfahan, 6 dingen om te doen in Esfahan, Iran

2. De gebouwen op het plein

1. Ali Qapu-paleis: Dit is aan de westkant van het plein en vanaf de top van dit paleis heb je het beste uitzicht over het plein. Het paleis zelf is niet heel bijzonder, maar het uitzicht moet je zien!

2. Masjed-e Sheikh Lotfallah: Dit is een moskee aan de oostkant van het plein en dit is een kleine, intieme en zeer elegante moskee die oogverblindend mooi is van binnen door de vele details. De lichtinval is hier geweldig.

3. Masjed-e Jameh: Deze vrijdagsmoskee is aan de zuidkant van het plein en is een grote en zeer kleurrijke moskee.

dingen doen in Esfahan, 6 dingen om te doen in Esfahan, Iran

3. De bruggen

Esfahan ligt aan de Zayandeh Rud rivier en er zijn meerdere bruggen die over deze rivier spannen. Deze bruggen vallen zeker onder de dingen die je moet doen in Esfahan! Veel van het sociale leven buitenshuis van de inwoners van Esfahan speelt zich af op, naast en onder deze bruggen. Bij deze bruggen komen de Iraniërs samen en het beste tijdstip om deze bruggen te bezoeken is in de avonduren. Zo maak je deel uit van deze gezellige samenkomst van mensen. Er stroomt echter niet altijd water in deze rivier en dit is erg jammer, want met water is de sfeer nog indrukwekkender rondom alle bruggen.

Ik had het geluk dat toen ik er was (in de maand mei) dat de rivier vol was met water, maar dit is slechts enkele weken per jaar.

Dit vind ik de twee bruggen die je moet bezoeken:

1. De Si-o-Se pol brug is de leukste brug om ’s avonds naar toe te gaan. Hier zitten overal groepjes Iraniërs gezellig samen te picknicken en vieren ze bijvoorbeeld ook verjaardagen. Bijzonder is dat deze brug op een speciale manier gebouwd is, zodat je kunt praten via de bogen van de brug met iemand die aan de andere kant van de brug staat. Dit is zo apart en lastig uit te leggen, maar als je daar bent dan wilt een Iraniër je vast helpen om dit uit te leggen.

2. De Pol-e Khaju-brug is de meest interessante brug om overdag te bezoeken. De architectuur is prachtig en via een smalle doorgang kun je volledig onder de brug doorlopen. Ook leuk is dat je hier waterfietsen kunt huren en zo ook de brug vanaf het water ziet.

dingen doen in Esfahan, 6 dingen om te doen in Esfahan, Iran

4. Jolfa

Jolfa is een Armeense wijk in Esfahan en deze wijk is erg leuk en interessant om doorheen te wandelen. De Sjah Abbas heeft jaren geleden 3.000 Armeniërs over laten komen naar Esfahan ter bevordering van de handel. Deze Armeniërs waren vrij om hun eigen godsdienst te beoefenen en daarom staat er nog een prachtige Armeense kathedraal in Jolfa. Dit stukje is totaal anders dan de rest van Esfahan en vooral in de avond erg leuk om doorheen te wandelen. Deze buurt is erg levendig door de vele restaurantjes en winkeltjes.

Het mooiste uitzicht op de Vank kathedraal heb je vanaf de parkeergarage van deze wijk. Echt even naar boven lopen dus!

dingen doen in Esfahan, 6 dingen om te doen in Esfahan, Iran

5. De Fire temple

Net iets buiten de stad ligt de Fire tempel. De locatie van deze tempel is fenomenaal midden op een rots. De klim naar boven duurt ongeveer 20 minuten en is meer dan de moeite waard. Het beste tijdstop om deze tempel te bezoeken is rond zonsondergang, zodat je een prachtig uitzicht over de stad Esfahan hebt.

dingen doen in Esfahan, 6 dingen om te doen in Esfahan, Iran

6. Restaurant Fereni Hafez

Fereni is het allerlekkerste ijs in heel Iran! Fereni is een soort mengsel van rijstmeel, melk, suiker en rozenwater en dit wordt geserveerd in een kommetje. Het klinkt wellicht zo niet zo lekker, maar dat is het wel! Fereni Hafez is de beste ijskraam van heel Esfahan en misschien wel van heel Iran, voor de speciale Esfahan Fereni specialiteit. Geweldig om te eten als ontbijt! Het is een heel klein ijskraampje in de Hafez straat op circa 1 minuut lopen van het centrale plein. Vraag rustig aan iemand de weg, want de meeste Iraniërs kennen deze ijskraam!


Tip boeken Iran

Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij Coolblue zijn goed geprijst en super handig!


Beste reistijd Iran

Iran is groot land met een oppervlakte van 40 keer zo groot is als dat van Nederland. Door de grootte van het land kent Iran een divers klimaat. In het Noordwesten van Iran is het koud in de winter en dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. De lente en herfst in deze regio zijn mild en de zomers zijn droog en heet. In het zuiden van Iran is zijn de winters zijn mild, maar in de zomer komen de temperaturen boven de 40 graden. Over het algemeen valt er weinig regen in Iran, maar tussen oktober en april valt er regen in een groot deel van Iran met gemiddeld 25 centimeter regenval per jaar. Echter valt er in het Zagrosgebergte en aan de Caspische zee gemiddeld 50 tot 100 centimeter regen.

Het hoogseizoen in Iran is in de maanden maart tot en met mei. De temperatuur is ideaal en mild, maar ook in juni en oktober is de temperatuur ook draaglijk. Tussen november en februari wordt het koud in Iran en dan vooral in het noordoosten en noordwesten. De Iraanse winter biedt wel veel mogelijkheden voor wintersportactiviteiten.

Houdt ook rekening met de Ramadanmaand en bedenk of je tijdens de Ramadan wilt reizen in een islamitisch land. Het is ook voor toeristen verboden in het openbaar te drinken, te eten of te roken. In de toeristische gebieden kun je echter wil plekjes vinden met kleine eettentjes waar de gordijnen gesloten zijn en waar je dan wel een maaltijd kunt eten.

dingen doen in Esfahan, 6 dingen om te doen in Esfahan, Iran


Esfahan

Iran algemeen

Wat te doen in Iran 

dingen doen in Esfahan, 6 dingen om te doen in Esfahan, Irandingen doen in Esfahan, 6 dingen om te doen in Esfahan, Iran

Geef een reactie