Cultuur & NatuurReizen

5x rondreis Cambodja buiten de gebaande paden

Cambodja

Cambodja is een land in opkomst en steeds meer toeristen weten het prachtige land te vinden. De meeste toeristen die Cambodja bezoeken gaan naar Siem Reap voor de geweldige tempels van Angkor Wat en ze gaan naar Phnom Penh om de heftige Killingfields te bezoeken en sluiten vaak de reis af in de buurt van Sihanoukville voor de prachtige stranden en de mooie eilandjes. Maar Cambodja heeft veel meer te bieden en ik raad je aan om jezelf uit te dagen en een rondreis in Cambodja te maken buiten de gebaande paden.

Mijn top 5 van de meest interessante plekken voor een rondreis in Cambodja buiten de gebaande paden!

5x rondreis Cambodja buiten de gebaande paden

1. Kampot

Kampot is een gemoedelijk plaatsje dat aan een rivier ligt en tal van Franse invloeden kent, omdat er voorheen zeer veel Fransen in het stadje hebben gewoond. In de laatste jaren openen steeds meer gezellige restaurantjes, leuke bars en sfeervolle boetiekhotels hier hun deuren. De pepers in deze omgeving zijn wereldberoemd en een bezoek aan een van de Kampot Pepper farms is een interessante belevenis.

Ik vond het een geweldige ervaring om een dagje een scooter huren en in de omgeving rond te rijden en zo het platteland verkennen. De bevolking zwaait overal enthousiast en hartelijk naar je! Het bezoeken van het Bokor Hill Sation mag je niet overslaan. Dit is een verlaten spookstadje op de top van de Bokor Hill in het gelijknamige National Park.

2. Tonle Sap meer

Tussen de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh en het bekende Siem Reap ligt het indrukwekkende Tonle Sap meer. Het leven speelt zich hier volledig op het water af en je ziet hier drijvende markten en de vele houten paalwoningen in het water zorgen voor een spectaculair gezicht. In de regentijd (mei t/m oktober) wordt dit meer 10x zo groot qua oppervlakte en kan het wel 25.000 vierkante kilometer worden!

Een boottochtje op dit imposante meer is een dikke aanrader en geeft je een goede indruk van het leven van de vissers.

rondreis Cambodja buiten gebaande paden, 5x rondreis Cambodja buiten de gebaande paden

3. Batambang

De tweede grootste stad van Cambodja is Batambang en hier vind je enkele van de best bewaarde Franse koloniale gebouwen van het hele land. De sfeer in de stad is relaxt en de omgeving is landelijk en er zijn precies genoeg leuke restaurantjes en hotels om te verblijven. Deze stad vormt een perfecte uitvalbasis voor de nabijgelegen authentieke dorpjes en tempels.

Je kunt met de boot vanuit Siem Reap naar Batambang varen en alleen al om deze fantastische bootreis is deze stad erg leuk om te bezoeken! Erg gaaf is om een georganiseerde fietstocht te maken die door het uitgestrekte platteland en dwars door kleine dorpjes gaat. Ook is de oude bamboetrein een aanrader en het is leuk hier om een kort ritje mee te maken.

rondreis Cambodja buiten gebaande paden, 5x rondreis Cambodja buiten de gebaande paden

4. Sen Monorom

Sen Monorom is de hoofdstad van de provincie Mondulkiri en ligt in het oosten van Cambodja vlakbij de grens met Vietnam. De natuur is prachtig en er wonen diverse stammen in dit bergachtige gebied. De Mondulkiri provincie is dunbevolkt, omdat de dichte jungle de overhand heeft in dit gebied. Sen Monorom is klein en telt nog geen 10.000 inwoners, maar is een super sfeervol stadje.

In de omgeving van Sen Monorom vind je prachtige watervallen (de Kbal Preah waterval en de Bou Sraa waterval) en een jungle met veel riviertjes. Het is geweldig om in de omgeving trektochten te maken van een of meer dagen. Vaak slaap je tijdens deze trektochten bij de locals thuis.

rondreis Cambodja buiten gebaande paden, 5x rondreis Cambodja buiten de gebaande paden

5. Het Cambodja Landmijnen museum

Het Cambodja landmijnen museum is een must visit in Cambodja, maar niet veel mensen bezoeken dit museum. Een bezoek aan dit museum heeft op mij een onuitwisbare indruk achtergelaten. Dit is één van die plekken waar je heel erg stil wordt en een enorm ellendig gevoel krijgt als je er bent. Wist je dat landmijnen nog steeds iedere dag slachtoffers maken in Cambodja? Landmijnen die meer dan veertig jaar geleden tijdens het Rode Khmer regime geplaatst zijn en waarvan men weet waar ze liggen, maar er simpelweg niet voldoende geld is om ze te ontmantelen.

Het landmijnen museum geeft veel informatie over landmijnen en de vreselijke effecten van deze landmijnen in Cambodja. Er is een grote verzameling van gedemonteerde landmijnen aanwezig. Het museum is best wel klein, maar het is zo interessant doordat de rondleidingen gegeven worden door de slachtoffers van de landmijnen of vrijwilligers van het museum. Het Cambodja Landmijnen museum ligt 25 kilometer van de stad Siem Reap.

rondreis Cambodja buiten gebaande paden, 5x rondreis Cambodja buiten de gebaande paden

Dit zijn mijn tips voor een rondreis in Cambodja buiten de gebaande paden! Heb jij nog tips voor een rondreis in Cambodja buiten de gebaande paden?


Visum Cambodja

Voor Cambodja heb je een visum nodig en die regel je bij aankomst in het land en kost 30 Amerikaanse dollar. Zowel vanuit Thailand, als Vietnam en Laos is het geen probleem om het visum te verkrijgen bij de grensovergang over land en ook op het vliegveld is dit gemakkelijk te verkrijgen. Je visum is dertig dagen geldig. Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Cambodja, er moet nog minstens 1 lege bladzijde in je paspoort zijn en je moet twee pasfoto’s bij je hebben. Ook kun je ervoor kiezen om online een e-visum aan te vragen. Visum regels veranderen nogal eens en daarom raad ik aan om dit altijd even te controleren door contact op te nemen met de ambassade.

rondreis Cambodja buiten gebaande paden, 5x rondreis Cambodja buiten de gebaande paden


Beste reistijd rondreis Cambodja buiten de gebaande paden

De gemiddelde jaartemperatuur in Cambodja ligt tussen de 25 en 27 graden en dus is het altijd lekker warm. Cambodja kent echter wel een aantal verschillende seizoenen die de beste reistijd Cambodja bepalen. Tussen november en mei valt er weinig regen en dit is dan ook het droge seizoen. Van november tot en met februari is het hoogseizoen, omdat het er dan niet te warm is. De temperatuur kan vanaf februari tot mei oplopen tot 40°C. Dit is behoorlijk warm als je tempels wilt bezoeken en een trektocht wilt maken.

Wat is jouw favoriete plek in Cambodja?


Tips boeken Cambodja


Cambodja

Geef een reactie