ReizenWeekendje Weg

De 5 mooiste dorpen van Nederland

giethoorn

Ben je op zoek naar een leuk dagje weg in Nederland? Dan kun je bijvoorbeeld naar een pretpark of museum gaan, maar een bezoek aan een mooi dorp vind ik ook altijd erg leuk! Mooie dorpjes vind je niet alleen in het buitenland, want ook Nederland telt genoeg dorpen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Ik vergeet vaak hoe prachtig mijn eigen land is en dat is zo zonde! Maar wat zijn nou de mooiste dorpen in Nederland?

Ik laat je de 5 mooiste dorpen van Nederland zien!

1. Giethoorn, Overijssel

Het Venetië van Nederland is het dorp Giethoorn in de provincie Overijssel! Deze bijnaam dankt het dorpje aan de vele charmante bruggetjes en het vele water. Giethoorn is een pittoresk dorpje met één fietspad en één wandelpad en al het overige vervoer gaat over het water. De huizen in Giethoorn zijn ook allemaal op kleine eilandjes gebouwd. In Giethoorn vaart men met boten die “punters” heten. Dit zijn bootjes met een scherpe punt aan voor- en achterkant.

Ik vind het zeker een dorpje in Nederland waar je een keertje geweest moet zijn!

Vooral als het lekker weer is, geniet je enorm van een boottochtje en de prachtige omgeving van Giethoorn. Ook is het erg vermakelijk om een wandeling te maken langs de grachten en de slechte vaarkunsten van de toeristen in de bootjes te bekijken! Japanse en Chinese toeristen weten dit dorp echter massaal te vinden en daardoor kan het er wel wat druk zijn. Giethoorn verdient zeker een plek op mijn lijst met de mooiste dorpen van Nederland!

mooiste dorpen Nederland, De 5 mooiste dorpen van Nederland

2. Elburg, Gelderland

Het kleine en historische stadje Elburg ligt aan het Veluwemeer in de provincie Gelderland. In dit stadje vind je diverse monumenten en de stadswandeling van de VVV Elburg is een aanrader. Zo wandel je heerlijk langs alle interessante bezienswaardigheden en bewonder je de oude architectuur, wandel je door de pittoreske straatjes en over de prachtige bruggetjes. Het vele water en de haven zorgen voor een heerlijke sfeer in het stadje. Er zijn ook diverse winkeltjes en gezellige terrasjes te vinden in Elburg waar je heerlijk kunt lunchen. Even buiten Elburg vind je het prachtige Landgoed Klarenbeek in Doornspijk en dit is zeker een bezoekje waard!

mooiste dorpen Nederland, De 5 mooiste dorpen van Nederland

3. Appingedam, Groningen

In het noorden van Nederland ligt het prachtige dorp Appingedam. Dit dorpje kent zijn oorsprong nog uit de Middeleeuwen. Het stadje kent een unieke historie en heeft een beschermd stadsgezicht. In het centrum kun je nog vele van oorsprong middeleeuwse panden bewonderen. De prachtige oude gevels, de kleine steegjes en de authentieke hangende keukens gelegen aan het Damsterdiep zijn de trekpleisters van dit historische dorpje. Een high tea op Landgoed Ekenstein is een aanrader! Appingedam is zeker één van de mooiste dorpen van Nederland!

mooiste dorpen Nederland, De 5 mooiste dorpen van Nederland

4. Kinderdijk, Zuid Holland

Kinderdijk is een klein dorpje gelegen in de provincie Zuid-Holland vlakbij Rotterdam. Net buiten dit pittoreske dorpje liggen de 19 beroemde molens in de polder. Kinderdijk ligt, net zoals een groot deel van Nederland, beneden zeeniveau en zonder beheer van water zou de hele regio onder water komen te staan.

Alle negentien molens van het complex zijn eigendom van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en ze staan allemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier leer je hoe de molens werken en zie je hoe het leven van een molenaar eruit ziet. De molens staan langs de dijken en openbare wegen en het park is dus niet afgesloten en altijd te bezoeken.

mooiste dorpen Nederland, De 5 mooiste dorpen van Nederland

5. Domburg, Zeeland

In de provincie Zeeland zijn veel leuke dorpen, maar het leukste dorpje is Domburg. Het dorpje ligt aan een lang en breed zandstrand en aan de zee. In de winter waai je hier lekker uit en in de zomer luier je op het strand en zwem je in de zee. Domburg is ook perfect om te winkelen in kleine boetiekjes en er zijn veel gezellig cafés, restaurantjes en hotels. In het begin van de 20e eeuw kwamen veel kunstenaars, zoals Piet Mondriaan en Jan Toorop, naar Domburg om inspiratie op te doen.


Tip hotel Amsterdam

Een leuk hotel in Amsterdam is het Urban Lodge Hotel. De kamers zijn erg mooi, het ontbijt is fantastisch en de sfeer is prettig. Je kunt er goed parkeren en in 6 minuten ben je op het centraal station van Amsterdam.

mooiste dorpen Nederland, De 5 mooiste dorpen van Nederland
Urban Lodge Hotel

Nederland

Regio Veluwe, Arnhem en Nijmegen

Geef een reactie