ReizenUnieke Belevenissen

3x leuke wandelroutes op Tenerife

wandelen op Tenerife

Een heerlijke plek om te wandelen is het eiland Tenerife. De natuur is zo gevarieerd en indrukwekkend en je wordt beloond met weidse uitzichten. Ik ben geen enorm getrainde wandelaar, maar wel iemand die graag een wandeling maakt. Tenerife heeft mij oprecht verbaasd met de schoonheid en veelzijdigheid van de natuur. Ik deel mijn tips voor leuke wandelroutes op Tenerife!

3x leuke wandelroutes op op Tenerife

Het eiland Tenerife

Veel mensen gaan naar Tenerife om te genieten van zon, zee en strand. Er zijn dan ook diverse heerlijke en mooie zand- en lavastranden te vinden op het eiland. Vooral Costa Adeje, Playa de las Americas en Los Christianos zijn populair. Dit zijn badplaatsen met veel toeristen, hotels, winkels, cafés, restaurants en levendige boulevards. Des te bijzonderder is het dan ook dat op slechts enkele kilometers afstand van deze toeristische plekken volkomen verlaten en prachtige natuurgebieden liggen. Wandelaars wanen zich hier alleen op de wereld en ervaren rust! Het unieke aan Tenerife is ook dat het eiland uit meerdere landschappen en microklimaten bestaat. Zo kan het sneeuwen op de Teide in het midden van het eiland, regenen in het noorden, bewolkt zijn in het oosten en kan tegelijkertijd de zon schijnen in het zuiden.

Ik ben diverse wandelroutes op Tenerife gaan maken op Tenerife! Dit zijn mijn 3 favoriete wandelroutes op Tenerife. Aanrader voor ieder niveau wandelaar!

wandelroutes tenerife, 3x leuke wandelroutes op Tenerife
Tenerife

1. Wandelen in het El Teide park

Tenerife is natuurlijk bekend vanwege de indrukwekkende vulkaan El Teide en het daarbij behorende nationale park. Het is de hoogste berg in Spanje met 3.718 meter, één van de meest bezochte parken in Europa met meer dan 4 miljoen bezoekers per jaar en het is Unesco Werelderfgoed. Het spreekt daarom voor zich waarom ik dit park heb opgenomen in mijn lijst van favoriete wandelroutes op Tenerife! De vulkaan is voor het laatst uitgebarsten in 1909, gelukkig is dat al meer dan 100 jaar geleden.

Wist je dat Tenerife letterlijk vertaald “witte berg” betekent? Deze witte berg vind je in het midden van het eiland: de vulkaan de El Teide.

Het nationale park is prima met de auto te bereiken, want door het park loopt de autoweg TF-21. Je kunt er makkelijk parkeren en deze weg voert je langs diverse uitzichtpunten en wandelroutes. Het nationale park El Teide heeft een totale oppervlakte van ca. 20.000 hectare en er is dus veel te ontdekken als je het gaat bezoeken. Het park bestaat uit een oude vulkaankrater en de uitgestrekte lavavelden die ontstaan zijn door de vele vulkaanuitbarstingen. Dit park en het lavaveld ligt grotendeels boven 2.000 meter, maar er is volop planten- en dierenleven aanwezig (meer dan 500 plantensoorten en 1.000 insectensoorten). Het nationale park El Teide oogt bijna buitenaards door de ruige en markante rotsblokken, de vele kleuren en de unieke lavavelden. Het doet mij het meeste denken aan een maanlandschap!

wandelroutes tenerife, 3x leuke wandelroutes op Tenerife
Pico El Teide

Wandelroute Roques de García

In het nationale park El Teide zijn 9 gemarkeerde wandelroutes waaruit je kunt kiezen. Ik heb gekozen voor een korte wandelroute van 3,5 km. Deze route is een aanrader! De route start tegenover de Parador en voert je rondom de Roques de García. Dit is een eigenaardige oude katerwand met extreme erosie op de rotsen. Het meest gefotografeerd op deze route is de Roque Chinchado, de ‘vinger Gods’. Aangezien de basis veel sneller erodeert dan de top, weet men dat hij deze rots ooit om gaat vallen. Je wandelt langs de markante rotsen richting de Teide en dit pad bestaat uit voornamelijk losse steentjes en zand. Goede wandelschoenen zijn prettig. Dit is de meest populaire route in het park en het kan er daarom wel druk zijn. Het is aan te raden om vroeg in de ochtend te starten of laat in de middag zodat je de vele bussen met toeristen een beetje ontloopt. Je kun deze route prima zelfstandig maken, maar ook met een gids. Deze wandelroute is in de lente het mooist omdat dan alle planten in bloei staan.

 • Level: laag
 • Duur van de wandeling: 2 uur
 • Beginpunt: de Mirador de la Ruleta, een uitkijkpunt.
 • Tip gids: Aventoure
wandelroutes tenerife, 3x leuke wandelroutes op Tenerife
Roques de García

Wandelroute de 7 Cañadas

Dit is een minder drukke wandeling dan de route die ik hierboven heb beschreven. Deze wandelroute is in totaal 18 km en is prachtig. Deze wandelroute staat duidelijk aangegeven met bordjes, kent maar weinig hoogteverschillen en is voornamelijk vlak. Dit maakt het een ontspannen route om te wandelen. Om iedere hoek verschijnt telkens weer een ander en uniek landschap. Deze wandelroute biedt een grote diversiteit prachtige plekjes die van alles en iedereen verlaten lijken te zijn. Onderweg zie je ook de bergbeklimmers op de bergen.

 • Level: laag
 • Duur van de wandeling: 5 uur
 • Beginpunt: Parador
 • Tip gids: Aventoure
 • Neem eten en drinken mee voor onderweg
wandelroutes tenerife, 3x leuke wandelroutes op Tenerife
7 Cañadas

De top van de Teide beklimmen

De vulkaan is ongeveer 150.000 jaar geleden door toedoen van een eruptie ontstaan. Het beklimmen van de Teide is een zware wandeling van ongeveer 6 uur. Maar je kunt ook naar de top van de Teide gaan met de kabelbaan en die brengt je in acht minuten omhoog. Je moet zelf nog een klein stukje lopen, want de kabelbaan brengt je naar een hoogte van 3.555 meter. Vanaf dit platform La Rambleta heb je een geweldig uitzicht over het park en de rest van Tenerife. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend mooi.

 • Level: hoog
 • Duur van de wandeling: 6 uur
 • Tip gids: Adventoure
 • Je hebt altijd een vergunning nodig wanneer je naar de top wilt en daarom moet je dit vooraf al geregeld hebben. Dit geldt ook vor de kabelbaan.
wandelroutes tenerife, 3x leuke wandelroutes op Tenerife

2. Wandelen bij Teno Rural Park

In het uiterste westen van Tenerife ligt het Teno Rural Park en dit is één van de mooiste natuurgebieden van het eiland. Dit gebied is zo ruig, woest en is tevens het oudste deel van het eiland. Wandelen is hier magnifiek en daarom heb ik dit park opgenomen in deze lijst met leuke wandelroutes op Tenerife. Je ziet imponerende bergen, stijle rotsen en diepe ravijnen. Er zijn gemarkeerde wandelroutes waar je uit kunt kiezen. Ik heb zelf gekozen voor de wandeling van 14 km. Deze wandeling is bekend als het Guerguespad en ligt boven El Barranco de Masca. Dit is een aanrader! Het bezoekerscentrum van het park staat in het dorp El Palmar en daar vind je informatie over de 13 wandelroutes.

wandelroutes tenerife, 3x leuke wandelroutes op Tenerife
Teno Rural Park

De wandeltocht begint met wandelen door laurierbossen, akkervelden en veldweggetjes met de Teide ergens op de achtergrond. Na twee uur wandelen verandert de omgeving en zie je de stijle bergruggen en eindeloze ravijnen. De weg bestaat uit haarspeldbochten op smalle paden en geeft je spectaculaire uitzichten over de Masca ravijn. De vulkanische bergformaties zijn indrukwekkend! De laatste paar uur van de wandeltocht is adembenemend mooi.

 • Level: midden
 • Duur van de wandeling: 6 uur
 • Neem eten en drinken mee
 • Beginpunt: El Palmar
 • Tip gids: Canarias Nature Guides
wandelroutes tenerife, 3x leuke wandelroutes op Tenerife
Teno Rural Park
wandelroutes tenerife, 3x leuke wandelroutes op Tenerife
Teno Rural Park

3. Wandelen bij het Anaga gebergte

Het Anaga gebergte is ontstaan uit de samensmelting van 3 eilanden met een vulkanisch karakter. Het Anaga gebergte ligt in het noorden van Tenerife en is een biosfeerreservaat met laurierbossen, ruige landschappen, diepe ravijnen, weinig wegen en rotsachtige bergpaden. Op dit deel van Tenerife is er regelmatig mist die tussen de bomen blijft hangen. Gunstig voor het klimaat en zorgt voor een uniek uitzicht. Het Anaga gebergte is een unieke plek met zeker een van de mooiste gemarkeerde wandelroutes op Tenerife.

wandelroutes tenerife, 3x leuke wandelroutes op Tenerife
Anaga

Ik heb gekozen om mijn wandeltocht te starten in het piepkleine dorpje Chamorga en ben de wandelroute El Draguillo gaan volgen. Deze wandeling start met een klim van ongeveer een half uur naar de top van de bergkam. Bovenaan gekomen is het uitzicht geweldig: je ziet de zee, de enorme bergenkammen en een wijds uitzicht. Vanaf daar ben ik langs de kust gewandeld en dit deel van de route bestaat uit een paar uur flink afdalen naar de kust op een pad langs een rotsige helling. Maar het wandelen loont, want aan de kust kun je genieten van prachtige en bijna verlaten lavastranden. Ik heb het kleine dorpje Taganana bezocht en daar heerlijk anderhalf uur op het strand gelegen en uitgerust van de wandeling. Dit dorpje was tot niet zo heel lang geleden enkel per boot te bereiken. Omdat ik geen energie meer had om terug te wandelen heb ik een boottaxi genomen om weer terug te gaan.

 • Level: midden
 • Duur van de wandeling: 6 uur
 • Neem eten en drinken mee
 • Beginpunt: Chamorga
 • Tip gids: Anaga Experience
wandelroutes tenerife, 3x leuke wandelroutes op Tenerife
Anaga
wandelroutes tenerife, 3x leuke wandelroutes op Tenerife
Anaga

Tips voor als je gaat wandelen op Tenerife

 • Hou rekening met de hoogteverschillen op de route en wees je bewust van de hoogte.
 • De wandeluitrusting: bergschoenen, regenjas, petje, rugzak, water, eten voor de hele tocht. Neem ook een lange broek en een T-shirt met lange mouwen mee en eventueel een wandelstok. Door de hoogteverschillen bestaan er erg grote temperatuurverschillen waarvan je zult opkijken.
 • Als het geregend heeft kan de grond glibberig zijn.
 • Volg de gemarkeerde paden.
 • Neem altijd je afval mee, want zo blijft de schoonheid van het landschap behouden.
 • Het plukken van planten kan tot onvervangbare verliezen leiden.
wandelroutes tenerife, 3x leuke wandelroutes op Tenerife
Anaga

Fietsen op Tenerife

Behalve wandelen is het ook erg leuk Tenerife te ontdekken op de fiets. Tenerife wordt hét fietseiland van de Canarische eilanden genoemd. Het eiland heeft zoveel moois te bieden dat je het gerust zelfstandig kunt gaan ontdekken. Hou er wel rekening mee dat fietsen op Tenerife bestaat uit klimmen, steile weggetjes en veel bochten! Het asfalt is over het algemeen goed, maar er zijn ook zeker wel wat hobbelige stukken. Je fietst gewoon op de weg, maar de automobilisten zijn vriendelijk en rijden met een ruime afstand om je heen. Een goede conditie is zeker handig als je gaat fietsen op Tenerife, want het klimaat en de hoogteverschillen maken het fietsen op sommige stukken enorm uitdagend. Soms is het ook serieus kilometers lang alleen maar klimmen of juist afdalen. Een fiets huren is eenvoudig en kan praktisch op elke hoek van de straat. De prijs is ongeveer €15,- per dag voor het huren van een fiets/mountainbike en ongeveer €20,- per dag voor het huren van een e-bike.


Wat is de beste reistijd voor Tenerife?

Tenerife is het hele jaar door een prima bestemming om te gaan wandelen. Het eiland kent een gematigd subtropisch klimaat en dat zorgt ervoor dat de gemiddelde temperatuur tussen de 20 tot 30 graden is gedurende het hele jaar. De warmste maanden zijn juli en augustus en in deze zomermaanden is het wellicht aan de warme kant om te gaan wandelen. Maar eigenlijk zijn alle maanden prima geschikt om deze wandelroutes op Tenerife te gaan maken! Kijk altijd eerst naar de weersverwachting, voordat je begint aan een route. Er is een verschil tussen het weer in het noorden en zuiden van Tenerife. Het warmste weer is in het zuiden en westen van Tenerife en in het noorden is het enkele graden koeler.

Wist je dat Tenerife het laagste temperatuurverschil tussen de zomer en de winter in de hele wereld heeft?


Accommodatie Tenerife

Ben je op zoek naar een leuke accommodatie op Tenerife? Bekijk dan het aanbod van Interhome Vakantiewoningen.

wandelroutes tenerife, 3x leuke wandelroutes op Tenerife

Wandelen

Tenerife

Spanje

Geef een reactie