Weetjes Bestemmingen

30 leuke weetjes over Iran

Iran

Iran is een bijzonder land en mijn reis hier naar toe heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Voor mij is het mijn meest favoriete land waar ik ooit geweest ben. Iran heb ik in mijn hart gesloten en ik zou het gaaf vinden als meer mensen dit fantastische land gaan bezoeken. Er zijn alleen zoveel dingen over Iran die wie niet kennen, vandaar dat ik 30 weetjes over Iran heb verzameld. Het land verdient meer toeristen, want in geen enkel land heb ik me meer welkom gevoeld dan in Iran. Iran kampt met een groot imago probleem wat vooral voortkomt door het beeld wat de media schetst en de onbekendheid van het land. Zoveel weetjes over Iran die ook nog onbekend zijn!

Ik heb 30 leuke weetjes over Iran voor je die je kennis laten maken met het fascinerende en indrukwekkende Iran.

Iran

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog meer weet over dit land en een beetje begrijpt waarom het zo’n bijzonder is om daar op reis te gaan. Ik heb weetjes over Iran beschreven die je niet in het nieuws hoort en die geen betrekking hebben op de politiek.

1. Iran is één van de oudste beschavingen in de wereld met nederzettingen die teruggaan tot het jaar 4000 voor Christus.

2. Iran staat op de zevende plek van landen met het meeste aantal geregistreerde locaties op de Unesco Wereld Erfgoedlijst.

3. De Perzische cultuur is beroemd om de prachtige poëzie, de tapijten en de tuinen. Het woord “paradijs” is afkomstig van een Perzisch woord “omheinde tuin”.

4. Poëzie vormt een belangrijk aspect in de Iraanse cultuur en alle Iraniërs kunnen beroemde Perzische gedichten uit hun hoofd citeren.

weetjes over Iran, 30 leuke weetjes over Iran

5. Iran is het 18e grootste land in de wereld met een totale oppervlakte van 1.648.195 vierkante kilometer.

6. Iran grenst aan tien landen: Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan, Pakistan, Oman, Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Irak en Turkije.

7. Iran is het enige land dat zowel grenst aan de Indische Oceaan als aan de Kaspische Zee.

8. De hoofdstad van Iran is Teheran en dit betekent “warme helling.” Er wonen circa 12 miljoen mensen in deze stad.

9. De hoofdstad Teheran heeft één van de ergste luchtvervuilingen in de wereld.

weetjes over Iran, 30 leuke weetjes over Iran

10. Ongeveer 70% van de Iraanse bevolking is jonger dan 30 jaar.

11. Onderwijs is erg belangrijk in de Perzische cultuur en veel mensen hebben HBO en WO opleidingen gevolgd.

12. Iran heeft zijn bijnaam “de nose job-hoofdstad van de wereld”, omdat veel vrouwen een cosmetische operatie aan de neus ondergaan.

13. In Iran moeten de meisjes boven de leeftijd van dertien jaar een hoofddoek dragen in het openbaar.

weetjes over Iran, 30 leuke weetjes over Iran

14. Iran is één van de grootste producenten in de wereld van de producenten kaviaar, pistachenoten en saffraan.

15. Bijna de helft van Iran heeft een woestijn klimaat en daar is de neerslag minder dan 10 centimeter per jaar.

16. De Perzische Golf heeft 60% van de olie reserves is de wereld. Iran alleen heeft reserves van 125 miljard vaten olie en dat is 10% van de totale reserve in de wereld.

17. Olie is het grootste exportproduct van Iran en op de tweede plaats staan tapijten.

weetjes over Iran, 30 leuke weetjes over Iran

18. Iran is bekend om de prachtige tapijten die er al meer dan 2500 jaar geweven worden. Bij het maken van de tapijten maken de Iraanse wevers vaak bewust een fout om zo te laten zien dat “alleen God perfect is”.

19. In 2007 produceerde Iran het grootste handgemaakte tapijt ter wereld voor een moskee in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit tapijt heeft de grootte van een voetbalveld.

20. De Perzische kat is één van de oudste kattenrassen ter wereld. Ze zijn vanuit Iran naar Europa gebracht door Italiaanse handelaren in de 17e eeuw.

21. De Iraanse gastvrijheid en beleefdheid worden uitgevoerd door het hanteren van Tarof. Hierbij zegt men altijd uit beleefdheid een aantal keer nee, terwijl ze uiteindelijk ja bedoelen.

weetjes over Iran, 30 leuke weetjes over Iran

22. Er is slechts één rivier in Iran, de Karun, waar je met een boot op kunt varen.

23. Operaties voor geslachtsverandering zijn toegestaan in Iran voor transseksuelen. Sinds 2008 zijn er in Iran meer geslachtsveranderingsoperaties uitgevoerd dan in ieder ander land ter wereld, alleen in Thailand zijn het er meer.

24. Iran heeft de enige condoom fabriek in het Midden-Oosten.

25. Iran heeft meer dan een miljoen buitenlandse vluchtelingen en dit zijn er meer dan enig ander land ter wereld. De meeste vluchtelingen zijn afkomstig uit Afghanistan of Koerdisch Irak. Hierdoor heeft Iran een groot aantal arbeidskrachten die voor laag loon willen werken.

26. De populairste sport in Iran is voetbal en de nationale ploeg heeft de Azië Cup driemaal gewonnen.

weetjes over Iran, 30 leuke weetjes over Iran

27. Iran is een van de weinige landen in de wereld waar je een “tijdelijk huwelijk” kunt afsluiten en dit kan zelfs voor één uur.

28. In Iran draagt men geen stropdassen.

29. Hoewel het Internet wordt gecensureerd in Iran zijn er meer dan 700.000 Perzische blogs waarvan de meeste afkomstig zijn uit Iran en dat maakt Perzisch de tweede meest populaire taal in de internationale bloggers wereld.

30. Polo is voor het eerst gespeeld in Iran in de 6de eeuw voor Christus.

Heb jij  nog leuke weetjes over Iran?

weetjes over Iran, 30 leuke weetjes over Iran


Tip

Ben jij ook enthousiast geworden over Iran? En wil je meer weten over een reis naar Iran? Dan raad ik je aan om het aanbod van Middenoostenreizen naar het prachtige land Iran te bekijken!

Welke van deze weetjes over Iran vind jij het meest interessant of verrassend?


Iran

Wat te doen in Iran

Geef een reactie