Lifestyle

3 leuke boeken over India

boeken

Reizen en lezen zijn grote passies van mij! En één van mijn favoriete landen waar ik ooit geweest ben, is India. Ik heb dus diverse boeken gelezen over India. Allemaal mooi, fascinerend en bijzonder, maar er zijn 3 boeken die ik zo gaaf en indrukwekkend vind, dat ik ze allemaal meerdere keren gelezen heb. Er zijn zoveel leuke boeken over India!

Ik deel graag 3 leuke boeken over India met je!


1. Lion, Saroo Brierley

Als vijfjarig jongetje raakt hij op een klein stationnetje in India zijn broer kwijt, stapt in een trein om hem te zoeken, kan er niet meer uit en komt met de trein in een heel ander deel van India, in Calcutta, terecht. Omdat hij niet weet hoe het dorpje heet waar hij vandaan komt, zwerft hij wekenlang rond door Calcutta tot hij uiteindelijk in een weeshuis belandt. Ook daar weten ze zijn familie niet te traceren en uiteindelijk wordt Saroo geadopteerd door een Australisch echtpaar, bij wie hij een gelukkige jeugd heeft. Als hij bijna dertig is, besluit hij nog eens op zoek te gaan naar zijn geboortedorp en zijn familie. Hij probeert onder andere met behulp van Google Earth het station te vinden waar hij destijds zijn broer kwijtraakte. Na bijna een jaar zoeken denkt hij het station te herkennen en reist hij af naar India in de hoop zijn familie terug te vinden.

Het is een vlot en goed geschreven, aangrijpend en wonderbaarlijk verhaal, waarin de auteur vertelt over zijn leven in India en in Australië en over zijn zoektocht. Dit is zeker één van de leuke boeken over India die ik ooit gelezen heb. Het is een waargebeurd verhaal en het is steengoed. Het boek gaf mij allerlei emoties, afschuw, verbazing, ontroering en hoop. Het boek leest vlot en makkelijk. Saroo neemt je mee naar het arme India uit zijn herinneringen. Vervolgens lees je hoe hij opgroeit in Australië en dan een zoektocht start.


2. Het leven van Pi, Yann Martel

Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het land te verlaten, wordt de hele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden op de reddingssloep zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en een tijger van 200 kilo. 227 dagen dobbert de sloep over de Grote Oceaan. Levend in Canada blikt de hoofdpersoon terug op zijn bizarre avontuur op een sloep in de Grote Oceaan.

Het verhaal is prachtig uitgewerkt en het is een leerzaam boek boek doordat er veel informatie wordt verteld over India, religies en verschillende dieren. Ik vind het boek dus echt een aanrader. Het is een ongeloofwaardig verhaal, maar door al de details is het toch overtuigend. Alles wordt met zeer veel details verteld waardoor het lijkt alsof je zelf in de situatie bent beland. En dit maakt het dat dit boek één van de leuke boeken over India is!


3. Tranen over Kashmir, George Matras

De avontuurlijke Amerikaanse ex-advocaat Nick Sunder belandt ongewild in een menselijk drama in de regio Kashmir. Hij wordt in Pakistan verdacht van moord op zijn vriendin en vlucht de grens over naar Kashmir met twee smokkelaars. Kashmir is in handen van India en er woedt een godsdienstige en etnische strijd tussen moslims en hindoes. Na een moeizame vlucht door de bergen maakt Nick kennis met de vrouwelijke dokter Aisha. Zij helpt zowel hindoes als moslims in haar kleine ziekenhuis. Dit boek is opgebouwd uit vier delen. In het eerste deel worden de meeste personages aan de lezer voorgesteld en is backpacker Nick op de vlucht uit Pakistan, omdat hij verdacht wordt van de moord op zijn vriendin. Het tweede deel beschrijft zeer uitgebreid de spannende tocht vol ontberingen die Nick, samen met twee smokkelaars maakt door onherbergzaam en door oorlog geteisterd gebied. Het derde deel verhaalt over de terreurdaden in het dorp Gilkamosh (Kashmir), mislukte zelfmoordaanslagen en vergeldingsaanslagen. In het vierde deel tenslotte komen we er eindelijk achter wat er nu met Yvette gebeurd is, maar het moedige werk en leven van de dorpsarts Aisha en het moeizame dilemma waarmee Nick worstelt zijn veel interessanter.

Het is een schitterend boek waar je in blijft lezen als je bent begonnen. Geeft je een veel beter inzicht omtrent de strijd tussen India en Pakistan en Hindoes en Moslims en de invloed van de Taliban. Een zeer uitzichtloze situatie waarin een spannend verhaal is verweven. Hoewel het verhaal me gelijk al te pakken had, vond ik dit boek al lezende steeds mooier worden.

Weet jij nog leuke boeken over India?

Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij bol.com zijn goed geprijst en super handig!


Top 4 reisboeken over India


Boeken

India

Geef een reactie