Lifestyle

3 leuke boeken over Ierland

leuke boeken Ierland

Ierland is een fantastisch land om op reis te gaan. Maar met vier Nobelprijswinnaars voor literatuur, vele literaire grootheden en een volk met een aangeboren liefde voor woorden is Ierland ook een land met geweldige schrijvers. Deze 3 leuke boeken van Ierse bodem mag je niet missen!

3 leuke boeken over Ierland

1. Stella Maris, Joseph O Connor

Joseph O’Connor, Ierse schrijver en broer van Sinead O’Connor, beschrijft in het boek Stella Maris de overtocht vanuit een door onrecht en hongersnood geteisterd Ierland naar New York in de koude winter van 1847. Aan boord bevinden zich honderden vluchtelingen. Onder hen een dienstbode met een verterend geheim, de bankroete Lord Merridith met zijn vrouw en kinderen, een ambitieuze auteur en een schrijver van revolutionaire balladen. Maar op de dekken waart ook een vermomde moordenaar rond die hunkert naar wraak.

Een prachtig boek wat een mooi, indrukwekkend plaatje schetst van het leven van die arme Ieren in de 19e eeuw. Het is fascinerend om te lezen hoe dat leven er aan toe ging. Er staan authentieke stukken uit brieven in en tekeningen. Daarnaast is het een goed verhaal met een goed plot.


2. Normale Mensen, Sally Rooney (of het Engels origineel: Normal People)

 In “Normale mensen’ vertelt de jonge Ierse auteur Sally Rooney de liefdesgeschiedenis van Marianne en Connell. Beiden groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland, waar hun verschillende werelden nauwelijks overlappen. Ze ontmoeten elkaar alleen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Als ze beiden naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt op die universiteit dat zich door de jaren heen een diepe band heeft gevormd. Een verhaal over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben, en het groeiende besef daarvan naarmate de jaren verstrijken.

Een prachtig verhaal waarin de liefde en vriendschap tussen Marianne en Connell door de jaren heen centraal staat. Het is op een vernieuwende manier geschreven en je kan het boek niet naast je neerleggen. Op zich gaat het verhaal over weinig, maar anderzijds ook weer over veel, en bevat het meerdere lagen en meer diepgang dan op het eerste zicht gedacht. Een intense roman die je je eigen liefdes laat herbeleven.


3. De P.S. I Love You Club, Cecilia Ahern (en het eerste deel: PS I Love You)

Schrijfster Cecelia Ahern, dochter van de Ierse ministerpresident, debuteerde op 22-jarige leeftijd met de roman PS: Ik hou van je. Uitgegeven in 55 landen en verfilmd met Hilary Swank en Gerard Butler in de hoofdrol. De P.S. I Love You Club is het vervolg op de wereldwijde bestseller. Een verhaal dat de harten van lezers wereldwijd veroverde en waarin hoofdrolspeelster Holly Kennedy de leden van de club helpt met het schrijven van hun eigen afscheidsbrieven, geïnspireerd door de brieven van Holly’s overleden man.

Dit boek is lief, grappig, ontroerend, alles zit erin. Ze laat je op een prachtige manier zien dat het oké is om verder te gaan, dat je je verdriet mag koesteren en al stil mag staan bij het later. Absoluut een boek met een verhaal dat je bij je blijft dragen. Je hoeft niet perse deel P.S. I love you te lezen, maar ik raad het wel aan. Het is Cecelia gelukt om mij diep te ontroeren, ze heeft meerdere keren mijn hart gebroken en gelijmd.

Dit zijn mijn tips van leuke boeken over Ierland. Heb jij nog aanvullingen voor dit lijstje met leuke boeken over Ierland dan hoor ik het graag van je.

Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij bol.com zijn goed geprijst en super handig!


Ierland

Boeken

Geef een reactie