ReizenUnieke Belevenissen

25x waarom Iran een bijzonder land is

iran

Iran is een super bijzonder land en mijn reis hier naar toe heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Voordat ik ging, was ik er zeker al van overtuigd dat Iran een bijzonder land is, maar dat het zó bijzonder en zo’n fijn land is, dat had ik niet gedacht. In géén enkel land heb ik me meer welkom gevoeld dan in Iran. Lonely Planet beschrijft dit zo mooi: “If travel is most rewarding when it surprises, then Iran might be the most rewarding destination on earth”. Iran is een bijzonder land!

Lees 25x waarom Iran zo bijzonder en uniek land is!

Iran

Iran is een super interessant, leuk en bijzonder land om te bezoeken. Ik heb zelden zoveel gastvrijheid van de lokale mensen ervaren! Het woord gastvrijheid heeft voor mij een geheel nieuwe betekenis gekregen.

1. De vraag die je elke dag meerdere keren gesteld krijgt, is “wat vind je van Iran”? En daarna komt direct een excuus voor het feit dat je een hoofddoek moet dragen.

2. “Tarof” is het toverwoord in de communicatie en dit is essentieel om met Iraniërs om te kunnen gaan. Als je iets aangeboden krijgt dan weiger je eerst altijd twee keer, ook al wil je heel erg graag ja zeggen. Die ja zeg je pas de derde keer als je het aangeboden krijgt. Iraniërs bieden je echt altijd iets meerdere keren aan. Voor Iraniërs is “tarof” heel erg belangrijk en hiermee krijg je dus regelmatig te maken.

3. Ik heb nog nooit zoveel geposeerd voor foto’s als tijdens mijn reis in Iran. Iraniërs nemen voornamelijk selfies met je. Het fijne is wel dat het altijd op een relaxte en vriendelijke manier gaat en daarom stoorde mij dit totaal niet. Eigenlijk vond ik het vooral heel geinig om te doen.

Iran bijzonder land, 25x waarom Iran een bijzonder land is
Iran

4. Foto’s maken van Iraniërs is ook erg makkelijk. Dit moet je wel altijd even van te voren vragen en een nee heb ik nooit gehoord! Iraniërs zijn super ijdele mensen en ze doen dan ook graag eerst even hun hoofddoek of kleding goed om vervolgens met een brede glimlach te gaan poseren voor jouw foto.

5. Je duim omhoog steken in Iran is een heel slecht gebaar. Iraniërs zie je dit dan ook niet doen. Ik stak zelf nog wel eens mijn duim omhoog uit automatisme. Maar geen probleem hoor, de Iraniërs begrijpen dat je er geen kwaad mee bedoeld.

6. Wat reizen in Iran wel eens lastig maakt, is dat je heel veel dingen niet kunt lezen. Alles staat namelijk in het Perzisch opgeschreven. Straatnaambordjes, prijzen, openbaar vervoer schema’s, menukaarten etc.. Deze zijn allemaal onleesbaar. Maar gelukkig zijn er altijd de vriendelijke Iraniërs die je hiermee helpen.

Iran bijzonder land, 25x waarom Iran een bijzonder land is

7. Met name de oudere Iraniërs spreken geen Engels en de jonge generatie spreekt dit gelukkig wel. Wat ik kan waarderen aan de Iraniërs, is dat het hele pragmatische mensen zijn en ze zelf een goede oplossing hebben voor dit communicatie probleem. Ze hebben bijna allemaal een sprekende vertaal app op hun telefoon. De ultieme en de makkelijkste oplossing en zo kun je met veel mensen een gesprek voeren.

8. Iraniërs hebben bijzonder beleefde omgangsvormen. Tegenover jou als toerist, maar ook tegenover zichzelf. Een mooi voorbeeld is in het verkeer. Ze toeteren nauwelijks en als je een straat over wilt steken dan laten ze je elke keer gewoon voor gaan. Ook al sta je helemaal niet bij een zebrapad.

9. Je moet erg goed opletten als je een specifieke bezienswaardigheid, bijvoorbeeld een moskee, aan het zoeken bent en de weg gaat vragen aan iemand. De Perzische naam is vaak namelijk totaal anders dan de Engelse naam. De naam op jouw plattegrond of zelfs die in de Lonely Planet of andere reisgidsen komt totaal niet overeen.

Iran bijzonder land, 25x waarom Iran een bijzonder land is

10. Op geen enkele reis heb ik ooit zoveel telefoonnummers van lokale mensen gekregen dan gedurende mijn reis in Iran. Iraniërs willen je allemaal dolgraag helpen. Mijn ervaring is dat ze geen andere bedoelingen hebben, dan oprecht je te helpen. De meeste Iraniërs (vooral in de grote steden/dorpen) hebben allemaal een smartphone.

11. In Iran ben je omringd door erg veel glimlachende en vrolijke mensen. En deze mensen hebben allemaal een geweldig gevoel voor humor. Dit zorgt ervoor dat de sfeer vaak lekker ontspannen is.

12. Ik had zelf erg veel moeite met het weerstaan van het kopen van diverse sjaals. Overal op de bazaar kun je de mooiste sjaals kopen en deze kosten maar een paar euro per stuk. Alle kleuren en patronen zijn aanwezig! Shop untill you drop! En zo kun je ook leuk je outfit een beetje stijlen, gedurende je reis door Iran.

Iran bijzonder land, 25x waarom Iran een bijzonder land is

13. Door de sancties is het erg lastig om in Iran Coca Cola of Pepsi te kunnen kopen. Ik ben stiekem eigenlijk wel een beetje cola verslaafd. Gelukkig is er een goed alternatief voor iedere cola liefhebber. ZamZam is het lokale cola merk en deze smaakt ook erg lekker. ZamZam cola drinken is natuurlijk ook een mooie manier om de lokale economie te stimuleren.

14. Het merendeel van de tijd staan alle stoplichten in Iran op oranje te knipperen. Alleen gedurende het spitsuur zijn de verkeerslichten ingeschakeld.

15. Veel vrouwen in Iran dragen een chador met daarop nog een petje of zonneklep. Zo beschermen zij zich tegen de zon. Dit ziet er heel erg grappig uit, omdat deze petten vaak helemaal niet matchen met de zwarte chador. Dit komt door de grappige teksten en/of logo’s die op de petten staan.

16. Het is opvallend dat bijna alle musea en alle andere bezienswaardigheden precies dezelfde entreeprijs vragen. Namelijk 200.000 Rial en dit is ongeveer € 6,-. Ook bijzonder is dat je bijna overal precies hetzelfde entree ticket krijgt.

Iran bijzonder land, 25x waarom Iran een bijzonder land is

17. Een ding wat je zeker leert in Iran is dat er verschillende soorten chadors zijn. En ook nog eens dat er veel verschillende soorten zwart bestaan. Door om je heen te kijken naar wat de vrouwen dragen en wat er verkocht wordt op de bazaar, kom je hier al snel achter.

18. Het Iraanse volk is een zeer hygiënisch en schoon volk. Waar ik me iedere keer weer over verbaasde, waren de enorme zeepdispensers op de toiletten. Deze zijn enorm groot en ze zijn ook altijd gevuld.

Iran bijzonder land, 25x waarom Iran een bijzonder land is

19. Tenten kom je in Iran tegen op diverse plekken. Iraniërs kamperen volgens mij erg graag. Overal zie je dan ook mensen een tentje opzetten. In een park, bij een moskee, het maakt niet uit overal zie je tentjes staan.

20. Tapijten zijn erg belangrijk in het dagelijks leven van het Iraanse volk. Je komt ze overal tegen en je kunt ze ook overal kopen. Tapijt winkeltjes zijn er meer dan genoeg en het ene tapijt is nog mooier dan de andere. Bereid je voor dat je veel tijd gaat doorbrengen met het zitten op tapijten.

21. Als je naar Iran reist dan ga je zeker weten een paar kilo aankomen. Iraniërs zijn zoetekauwen en houden van snoep en chocolade. Je krijgt de hele dag door snoepjes van wildvreemde mensen. Super vriendelijk en lekker natuurlijk.

Iran bijzonder land, 25x waarom Iran een bijzonder land is

22. In restaurants zijn de Iraniërs ook weer erg gastvrij. De mensen die naast je zitten, of beter gezegd, op het tapijtje naast je zitten, geven je vaak al eten. Eten wat ze eerder besteld hebben en waarvan ze willen dat je het moet proberen. Soms zat ik zelfs al helemaal vol, voordat mijn eigen eten kwam.

23. Iran is een land waar de staat en religie één zijn en dit is dan ook alom vertegenwoordigd. Maar ik vind het opvallend dat dit niet op een negatieve manier is. Ik heb er nooit een probleem mee gehad dat ik geen moslim ben. Ik was meer dan welkom in iedere moskee.

24. Facebook is niet toegankelijk zonder een VPN. Maar andere apps/sites zoals Instagram werken wel gewoon. In de meeste hotels is overigens gewoon wifi aanwezig.

25. Benzine is super goedkoop in Iran. Die kost ongeveer € 0,25 per liter. Hierdoor zijn ook bussen en taxi’s zeer goedkoop.

Waarom vind jij Iran een bijzonder land?


Leestips Iran

De Lonely Planet van Iran is in september 2017 uitgekomen is up to date en onmisbaar tijdens jouw reis. Klik hier om deze reisgids te bestellen!

Een erg leuk boek om te lezen is Stiekem kan hier alles van Eefje Blankenvoort. Het boek biedt je een boeiende en leuke kijk in het dagelijks leven in Iran, vol met alle tegenstellingen. Klik hier om dit leuke boek te bestellen!

Wanneer je meer over Iran wilt weten moet je ook beslist het boek Onze man in Teheran van Thomas Erdbrink lezen. Klik hier om dit interessante boek te bestellen!

Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij Coolblue zijn goed geprijst en super handig!

Iran bijzonder land, 25x waarom Iran een bijzonder land is


Iran

Wat te doen in Iran

Iran bijzonder land, 25x waarom Iran een bijzonder land isIran bijzonder land, 25x waarom Iran een bijzonder land is

Geef een reactie