Weetjes Bestemmingen

24 leuke weetjes over Luxemburg

Luxemburg

Hoe goed ken jij Luxemburg? Veel mensen kennen het land alleen vanuit de auto op doorreis naar de vakantie bestemming. Erg jammer, want het land is interessant en prachtig, er heerst een fijne rust en de natuur is mooi met een heuvelachtige landschap. Luxemburg is een klein land, maar heeft ook een bloeiende culturele geschiedenis. Ik heb een aantal leuke weetjes over Luxemburg voor je verzameld!

24 leuke weetjes over Luxemburg

24 leuke weetjes over Luxemburg

1. Luxemburg is de tweede rijkste land ter wereld op basis van het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking.

2. Luxemburg heeft het hoogste minimumloon in de Europese Unie met een minimum bedrag van € 1.923 per maand.

3. Luxemburg is één van de veiligste landen in de wereld. Volgens een enquête van de UN heb je de minste kans om neergeschoten te worden in Luxemburg. Er werken ongeveer 1.300 voor de politie en er zijn slechts twee gevangenissen in Luxemburg.

4. Bijna de helft van Luxemburgse werknemers is niet afkomstig uit Luxemburg, maar reist naar Luxemburg vanuit een ander land. De meeste werknemers zijn Frans, Belgisch of Duits.

5. Het restaurant met de grootste wijnkaart ter wereld is in Luxemburg. In het Chiggeri Restaurant in de stad Luxemburg heb je keuze uit meer dan 2.200 verschillende wijnen.

leuke weetjes Luxemburg, 24 leuke weetjes over Luxemburg

6. Luxemburg is het enige Groothertogdom in de wereld. De volledige naam van het land is dan ook het Groot-Hertogdom Luxemburg.

7. Net iets minder dan de helft van de permanente bewoners in Luxemburg is van buitenlandse afkomst. Er wonen ongeveer 170 verschillende nationaliteiten in het land.

8. Euthanasie en hulp bij zelfdoding is legaal in Luxemburg.

9. Luxemburg is één van de kleinste landen in de wereld. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 2.586 vierkante kilometer, ongeveer even groot als het graafschap Dorset in het Verenigd Koninkrijk en iets kleiner dan Rhode Island in de VS.

10. Luxemburg is het dunst bevolkte van alle EU-landen.

leuke weetjes Luxemburg, 24 leuke weetjes over Luxemburg

11. Een traditioneel gerecht in Luxemburg is het “Luxemburg-Menu”. Dit is een vleesschotel van gekookte en gerookte hammen, paté en worst, geserveerd met hardgekookte eieren, verse tomaten en augurken.

12. Quetsch is een traditionele alcoholische drank in Luxemburg gemaakt van pruimen.

13. Het is gebruikelijk om een doos van chocolade of bloemen mee te nemen wanneer je bent uitgenodigd om bij iemand thuis op bezoek te komen.

14. Bloemen moeten gegeven worden in de oneven nummers, behalve 13 bloemen want dat brengt ongeluk.

15. De belangrijkste industrieën van dit kleine Europese land zijn ijzer en staal, het bankwezen, de voedingsmiddelenindustrie en de chemische industrie.

leuke weetjes Luxemburg, 24 leuke weetjes over Luxemburg

16. Het motto van Luxemburg is ‘Mir wëlle bleiwe wat mir sinn’ die staat voor ‘Wij willen blijven wat wij zijn’.

17. Met 79.68 telefoon lijnen per 100 inwoners heeft Luxemburg de hoogste verhouding van telefoonlijnen en mensen in de wereld. De gemiddelde persoon in Luxemburg heeft iets meer dan anderhalve mobiele telefoons.

18. Luxemburg is beroemd in Europa voor het grote aantal radio-en televisie-zenders. Het draait 34 televisie en 33 radiozenders in 12 verschillende landen.

19. Luxemburg verkoopt de meeste alcohol in Europa per hoofd van de bevolking. Echter het grote aandeel van alcohol wordt gekocht door klanten uit de buurlanden en dit niveau van verkoop van de alcohol is dus niet representatief voor de werkelijke alcoholgebruik van de bevolking van Luxemburg.

20. Het percentage van geletterdheid is 100% en de kwaliteit van het onderwijs is een van de hoogste in de wereld.

leuke weetjes Luxemburg, 24 leuke weetjes over Luxemburg

21. De Universiteit van Luxemburg is de enige universiteit in het land.

22. Skype heeft zijn hoofdkantoor in Luxemburg. PayPal, Amazon, Rovie Corporation en Rakuten hebben hun Europese hoofdkantoor in Luxemburg.

23. Met 647 auto’s gekocht per 1.000 mensen heeft Luxemburg het hoogste percentage van autobezit in de hele wereld. Volkswagen is meestal gekocht.

24. Meer Luxemburgers blijken te stemmen dan enige andere burgers van andere Europese landen. Eenennegentig procent gestemd bij de recente verkiezingen.

Dit zijn mijn leuke weetjes over Luxemburg? Heb jij nog leuke weetjes over Luxemburg?


Luxemburg

Weetjes

Geef een reactie