Weetjes Bestemmingen

24 leuke weetjes over Laos

laos

Laos vind ik één van de leukste landen van Azië, maar ook één van de meest ondergewaardeerde landen. Het land is de afgelopen jaren populairder aan het worden, maar veel mensen verkiezen toch de buurlanden (Cambodja, Myanmar, Thailand en Vietnam) boven een bezoek aan dit land. Er wonen slechts 7 miljoen inwoners in Laos en daarmee is het één van de dunbevolktste landen in heel Azië. Reizen naar Laos betekent een flinke stap terug in de tijd en reizen in een nog puur en ongerept land. Wat zijn leuke weetjes over Laos?

Ik heb hier 24 leuke weetjes voor je over het bijzondere land Laos in Azië

24 leuke weetjes over Laos

1. Het is nog een vrij jong land, want het is pas ontstaan in het jaar 1949 nadat het de vrijheid kreeg na de Franse overheersing.

2. Officieel heet Laos sinds December 1975 “Laos People’s Democratic Republic”, maar iedereen noemt het nog steeds gewoon “Laos”.

3. Het is het enige land in Zuidoost-Azië dat niet aan de zee grenst en daarom beschikt het land niet over een marine en niet over stranden.

4. De machtige Mekong rivier die dwars door Laos stroomt, staat ook bekend als “Mae Nam Khong”, wat letterlijk “moeder van alle rivieren” betekent.

weetjes Laos, 24 leuke weetjes over Laos

5. De Mekong rivier is erg belangrijk, want naast dat het een vitale transport route is, helpt het ook bij het opwekken van elektriciteit, irrigatie van de gewassen en vissen.

6. Het is één van de armste landen van de hele wereld.

7. De inwoners staan over de hele wereld bekend om hun eerlijkheid en eenvoud. Zij hebben de weg gevonden naar geluk door het aanvaarden van boeddhisme als belangrijkste religie en het leven in minimalisme.

8. 80% van alle Laotianen is werkzaam in de landbouw. Zij vertrouwen op de rijke vruchtbare grond langs de 1,865 kilometer Mekong rivier.

9. De Laotianen zijn de grootste consumenten van sticky rice (niaow khao) in de wereld. Ze noemen zichzelf “luk khao niaow” en dit betekent “kinderen van de kleefrijst”.

10. Stromend water is nog steeds een luxe en de meeste inwoners maken gebruik van het water uit de rivier.

11. De totale geletterdheid bedraagt 73%.

12. In Laos kun je niet alleen overal betalen met de Laotiaanse munt, de Lao kip, maar ook met Thai Bahts en US dollars.

weetjes Laos, 24 leuke weetjes over Laos

13. Laos heeft zichzelf uitgeroepen tot “werelds meest gebombardeerde land”. Gedurende de Vietnam oorlog zijn er meer dan twee miljard ton aan bommen in Laos terecht gekomen.

14. De officiële taal is Lao, wat vergelijkbaar klinkt aan de Thaise taal. De oudere generatie spreekt daarnaast ook Frans, terwijl de jongere generatie ook Engels spreekt.

15. Het Laotiaanse Nieuwjaar duurt 3 dagen en wordt gevierd van 13 tot en met 15 april.

16. Het land wordt geconfronteerd met een probleem van de snelle ontbossing; de bosbedekking is teruggebracht tot 42 procent van een verbazende 70 procent.

weetjes Laos, 24 leuke weetjes over Laos

17. Werelds langste giftige slang, de King Cobra, leeft in de wildernis van Laos.

18. De meest beoefende sport is Kataw. Dit lijkt op volleybal, maar in plaats van met de handen te spelen, gebruiken ze hun voeten om de bal te schoppen/gooien.

19. De Khone Papeng waterval in Laos is de grootste waterval van Zuidoost-Azië.

20. Het is de derde grootste producent van illegale opium in de wereld.

weetjes Laos, 24 leuke weetjes over Laos

21. Het hoogste punt in Laos, de Phou Bia, is helaas niet toegankelijk voor toeristen, omdat het is gevuld met niet-geëxplodeerde munitie.

22. Het grootste export product is koffie. De beste koffie in Zuidoost Azië vindt je dan ook hier.

23. Het is de tweede grootste consument van de zonne-energie in de wereld na Luxemburg.

24. Het oudste moderne mens fossiel in de wereld werd gevonden in een grot in Noord Laos. Dit fossiel is 46 000 jaar oud.

Dit zijn mijn leuke weetjes over Laos. Heb jij nog leuke weetjes over Laos?


Tips boeken Laos


Laos

Zuid Oost Azië  

Geef een reactie