Weetjes Bestemmingen

23 leuke weetjes over Peru

peru

Peru is een bijzonder land in Zuid-Amerika. Het is het land van de Inca’s, Machu Picchu en de lama’s. Dit fascinerende land grenst in het noorden aan Ecuador, Colombia en Brazilië en in het zuiden aan Bolivia en Chili. Peru herbergt veel culturele schatten van oude beschavingen uit de tijd lang voor de Inca’s. Peru heeft het allemaal: schoonheid, een rijke geschiedenis, mysterie, avontuur, gevarieerde landschappen, architectonische hoogstanden, wildlife en geweldig eten! Wat zijn leuke weetjes over Peru die niet veel mensen weten?

23 leuke weetjes over Peru! Weetjes over Peru die niet veel mensen weten!

23 leuke weetjes over Peru

1. Er wonen ongeveer 30 miljoen mensen in Peru, waarvan ¼ in Lima woont.

2. Peru is ruim 30 keer groter dan Nederland.

weetjes over Peru, 23 leuke weetjes over Peru

3. Lima is de food capital van Zuid-Amerika en je kunt in Lima je hart ophalen in de top restaurants! De Peruaanse keuken staat bekend als de beste van Zuid Amerika. Het eten in Peru is lekker en gevarieerd met Indiaanse, Spaanse, Portugese, Afrikaanse en Aziatische invloeden.

4. Er zijn méér dan 3.000 verschillende soorten aardappels in Peru. De aardappel komt oorspronkelijk uit Peru. Een bekend gezegd onder trotse Peruanen is dan ook: “Soja mas Peruano que la papa”. Oftewel: “Ik ben meer Peruaans dan de aardappel”.

weetjes over Peru, 23 leuke weetjes over Peru

5. Peru heeft het wereldrecord voor het maximum aantal vogels waargenomen op één plaats en het grootste aantal vogels gezien in één dag! Dit wereldrecord vond plaats in het Reserva Nacional de Tambopata in de Amazone. Peru staat op de tweede plaats wat betreft het de meeste vogelsoorten (méér dan 1.800).

6. Er zijn 90 verschillende microklimaten in Peru. Het land is daarom ook de thuisbasis van 25.000 plantensoorten en 5.000 soorten vissen. Het daarmee koploper in de wereld wat betreft verschillende vissoorten.

7. De Amazone rivier is de langste rivier in de wereld en begint in Peru! De Amazone begint in de Peruaanse Andes (in de buurt van Machu Picchu) en eindigt in de Atlantische Oceaan.

weetjes over Peru, 23 leuke weetjes over Peru

8. Peru heeft de tweede grootste aantal sjamanen in de wereld. Op de eerste plek staat India. Sjamanisme is al méér dan 3.000 jaar erg populair in Peru. Het merendeel van de Peruaanse bevolking kan zich namelijk geen toegang veroorloven tot artsen en daardoor wenden veel mensen zich tot een sjamaan.

9. Maïs is het voornaamste dieet van de Peruanen. Peru produceert meer dan 55 soorten maïs in alle kleuren: van goudgeel, paars, wit en er bestaat zelfs zwarte maïs.

weetjes over Peru, 23 leuke weetjes over Peru

10. Cavia’s zijn in Peru een belangrijke bron van voedsel en wees dus niet verbaasd als je cavia vlees ziet (de zogenaamde “cuy”) in de Peruaanse restaurants! Geschat wordt dat Peruanen ongeveer 65 miljoen cavia’s per jaar consumeren.

11. Peru heeft drie officiële talen: Spaans, Quechua en Aymara. Zowel Quechua en Aymara zijn afgeleid van de oude Inca talen. Ongeveer 84% van de bevolking spreekt Spaans, 13% spreekt Quechua en slechts 1,7% spreekt Aymara.

12. Peru is de thuisbasis van de hoogste zandduin in de wereld. Deze zandduin heeft een hoogte van 1.176 meter, gemeten van de basis naar de top. Deze zandduin is Cerro Blanco en ligt in de Sechura woestijn.

13. De nationale universiteit van San Marcos in Peru is de oudste en langste overlevende Universiteit in Amerika en is opgericht in 1551.

weetjes over Peru, 23 leuke weetjes over Peru

14. In Peru heeft de ergste voetbalrel ter wereld plaatsgevonden. In 1964 zorgde een beslissing van de scheidsrechter ervoor dat er tijdens een wedstrijd in Lima tussen Peru en Argentinië 300 fans omkwamen en 500 fans gewond zijn geraakt.

15. Cotahusi Canyon, in de buurt van de stad Arequipa, is de diepste canyon ter wereld. Het heeft een diepte van 3535 meter en is daarmee zelfs twee keer dieper dan de Grand Canyon.

weetjes over Peru, 23 leuke weetjes over Peru

16. Coca thee is een erg populaire drank in Peru. Cocabladeren zijn populair in Zuid Amerika door de geneeskrachtige eigenschappen. Deze bladeren hebben een groenachtige kleur en hebben een bittere smaak. Het wordt gebruikt als een stimulerend middel voor de behandeling van vermoeidheid, honger en dorst en is effectief voor hoogteziekte.

17. In 1885 begon Coca Cola met het maken van wijn met cocabladeren, die later in de bekene frisdrank omgezet is. Maar in 1903 werden de cocabladeren verwijderd als ingrediënt van deze populaire drank.

weetjes over Peru, 23 leuke weetjes over Peru

18. Peru bestaat voor 60% uit het Amazone regenwoud. Daarmee heeft het land het tweede grootste Amazoneregenwoud ter wereld.

19. Het nationale drankje is de Pisco Sour. Deze cocktail bestaat uit een druiven brandy, pisco, samen met limoensap, siroop, eiwit, Angostura bitters en ijs. Deze cocktail is uitgevonden door een Amerikaanse barman in 1920 in Lima en is erg lekker.

weetjes over Peru, 23 leuke weetjes over Peru

20. Het Titicacameer, gelegen langs de Peruaanse grens met Bolivia, is het grootste meer in Zuid-Amerika. Tevens is het ook het hoogst bevaarbare meer ter wereld op een hoogte van 3.812 meter. Het Titicacameer heeft een volume van 898 km3.

21. Lama’s en alpaca’s kom je overal tegen in Peru en zijn een erfenis van de Inca’s. Lama’s werden gebruikt door de Inca’s om spullen te vervoeren. Hun mest was een belangrijke stof die gebruikt werd voor het kweken van maïs op grote hoogte. Tevens werd de mest gebruikt als brandstof om te koken en voor het maken van keramiek. Vandaag de dag dragen de beesten nog steeds spullen, voornamelijk voor de families in de Andes, maar dienen ze ook als toeristisch doel. Alpaca’s zijn kleiner, meer pluizig en worden vooral gekweekt voor de productie van wol en vlees en zijn een populair gerecht in de hooglanden in Peru.

weetjes over Peru, 23 leuke weetjes over Peru

22. De cantua is de nationale bloem van Peru en is te vinden in de Andes op een hoogte van meer dan 1200 meter. Ze zijn wit, geel, roze of rood en zijn langwerpig en klokvormig. Het was een populaire ceremoniële bloem tijdens het Inca rijk, omdat ze gewijd zijn aan de zonnegod. Dit is de reden dat deze bloem bekend is als de Heilige bloem van de Inca’s.

23. De pinda plant is afkomstig uit de Andes in Peru. Er is bewijs dat de pinda teelt dateert van méér dan 7.600 jaar geleden. De Spaanse inval rond 1.500 heeft ervoor gezorgd dat de pinda populair is geworden in de hele wereld. Gek genoeg, gezien de pinda is ontstaan in Peru, eten Peruanen bijna geen pinda’s.

weetjes over Peru, 23 leuke weetjes over Peru

Dit zijn mijn leuke weetjes over Peru? Heb jij nog leuke weetjes over Peru?

Bekijk hier mijn reisroute voor het noorden van Peru

Tips boeken Peru


Peru

Zuid Amerika

Midden Amerika

Geef een reactie