Weetjes Bestemmingen

22 leuke weetjes over Nederland

Nederland

Nederland is het land van de klompen, de tulpen en de windmolens. Toch? Dat is wat veel toeristen misschien denken. Maar Nederland is veel meer dan dit! Wat zijn leuke weetjes over Nederland? 

22 leuke weetjes over Nederland

1. Het Nederlandse volkslied het Wilhelmus is het oudste volkslied ter wereld en dateert uit de 16de eeuw. In het volkslied spreekt de Nederlandse koning over zijn Duitse bloed en beschrijft zijn loyaliteit aan de Spaanse kroon.

2. Koning Willem-Alexander was de eerste Nederlandse koning in 123 jaar. Hij is gekroond in april 2013, nadat zijn moeder, koningin Beatrix, aftrad en daarmee kwam er een einde aan een drie generaties vrouwelijke bewind sinds 1890.

3. De Nederlanders waren de eerste in de wereld die het homohuwelijk legaliseren. Sinds 2001 is het homohuwelijk legaal in Nederland.

4. Nederlandse mannen zijn de langste in de wereld met een lengte van 182.5 cm. De Nederlandse vrouwen staan tweede op de lijst met een gemiddelde lengte van 1.69 cm. Onderzoekers zeggen dat dit komt door het Nederlandse DNA en de omgevingsfactoren zoals de gezondheidszorg en voeding (specifiek de zware consumptie van zuivelproducten).

5. Bijna 80 procent van alle bloembollen in de wereld komt uit Nederland. De meeste daarvan zijn tulpen en dit maakt Nederland de grootste exporteur van tulpen. 13. Tulpen zijn echter niet van oorsprong Nederlands, maar zijn in de 16e eeuw geïmporteerd uit Turkije.

weetjes Nederland, 22 leuke weetjes over Nederland

6. Nederland is het laagste gelegen land in Europa en 26 procent van Nederland ligt onder de zeespiegel. Ongeveer 60 procent van de bevolking woont op 5 meter onder zeeniveau.

7. Het hoogste punt is de Vaalserberg die op 322 meter boven zeeniveau ligt en het laagste punt is Zuidplaspolder met zeven meter onder de zeeniveau. Amsterdam Schiphol Airport ligt drie meter onder zeeniveau.

8. Nederland heeft de hoogste bevolkingsdichtheid in Europa (niet meegerekend landen die slechts een paar kilometer groot zijn). Men schat de Nederlandse bevolkingsdichtheid op ongeveer 500 mensen per vierkante kilometer.

9. Er zijn meer fietsen dan mensen in Nederland en Nederlanders fietsen gemiddeld 2.9 km per dag.

10. Fietsen in Nederland is de veiligste plek in de wereld. Dit komt door de uitstekende fiets rijbanen en dat fietsers over het algemeen het hetzelfde respect als auto’s.

weetjes Nederland, 22 leuke weetjes over Nederland

11. Nederlandse kunstenaars zijn wereldberoemd met artiesten als Vermeer, Rembrandt en van Gogh.

12. De Nederlanders hebben de oranje wortels geïntroduceerd in de wereld. In de 16e eeuw ontwikkelde Nederlandse telers de oranje wortel.

13. Ondanks dat de vlag rood, wit en blauw is, vormt oranje de nationale kleur van het land.

14. 86% van de Nederlanders spreekt Engels als tweede taal. Alle Nederlandse kinderen leren Engels op school.

15. De Nederlanders dragen van klompen sinds de Middeleeuwen en ze werden uiteindelijk het symbool van de Nederlandse cultuur. Vandaag draagt iedereen normale schoenen en zijn de klompen voornamelijk een toeristische souvenir.

weetjes Nederland, 22 leuke weetjes over Nederland

16. Nederland wordt informeel aangeduid als Holland, maar Nederland is de juiste naam. De naam “Holland” is officieel goed gebruikt wanneer er wordt verwezen naar twee specifieke provincies van Nederland: Noord-Holland en Zuid-Holland.

17. In Nederland drinkt men gemiddeld 74 liter bier per jaar.

18. De Nederlandse eten de meeste drop ter wereld met een gemiddelde consumptie van 2 kilo per persoon per jaar.

19. Gin werd uitgevonden in Nederland onder de naam van Jenever. Het werd in de 16e eeuw verkocht als een geneesmiddel.

20. De microscoop, de telescoop, het slingeruurwerk en de kwik thermometer zijn allemaal Nederlandse uitvindingen.

weetjes Nederland, 22 leuke weetjes over Nederland

21. Het Nederlandse bedrijf Philips is de uitvinder van de audio-tape (in 1967), de videoband (in 1972), de Compact Disk (in 1982) en de CD-ROM (in 1985).

22. Er zijn 1180 windmolens in Nederland.

Dit zijn leuke weetjes over Nederland. Heb jij nog leuke weetjes over Nederland?

weetjes Nederland, 22 leuke weetjes over Nederland


Nederland

De regio Veluwe, Arnhem en Nijmegen

Geef een reactie