Weetjes Bestemmingen

20 leuke weetjes over Myanmar

myanmar

Als een toeristische bestemming is Myanmar nog een redelijk nieuw land. Maar Myanmar is zó rijk aan geschiedenis en cultuur. Na decennia lang onder een onderdrukkend militair bewind te zijn geweest, is het land eindelijk opengesteld. Het is een inspirerend land en het verrast iedere reiziger. Om je een idee te geven waarom Myanmar zo speciaal is, heb ik een lijst samengesteld van een aantal leuke en interessante weetjes over Myanmar.

20 leuke weetjes over Myanmar!

20 leuke weetjes over Myanmar

1. Het land grenst in het noorden en noordoosten aan China, in het oosten aan Laos en Thailand, in het zuiden aan de Andamanse zee en de Golf van Bengalen en in het westen aan Bangladesh en India.

2. Het is het 39e grootste land in de wereld met 676.578 vierkante kilometer.

3. Myanmar heeft een kustlijn van 1.930 km langs de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee. Myanmar is de thuisbasis van ongerepte stranden, zoals de stranden van Thailand 30 jaar geleden.

4. De vissers op het Inlemeer in Myanmar zijn wereldberoemd voor het vissen op één been. Deze vissers hebben een ongebruikelijke techniek ontwikkeld om te kunnen vissen en roeien op hetzelfde moment.

5. Myanmar werd in 1989 omgedoopt tot het land Myanmar, voorheen was de naam Birma. De hoofdstad Rangoon werd Yangon.

weetjes myanmar, 20 leuke weetjes over Myanmar

6. Aung San Suu Kyi is de meest beroemde persoon in Myanmar. Zij is de dochter van de nationale held Aung San en bracht in totaal 15 jaar onder huisarrest door tussen 1989 en 2011. In 1991 won ze de Nobelprijs voor de vrede voor haar “geweldloze strijd voor democratie en mensenrechten”.  Suu Kyi is leider van de National League for Democracy Party, die aan de macht kwam in het land na de democratische verkiezingen in 2015.

7. In Myanmar dragen zowel mannen als vrouwen sarongs en deze zijn bekend als longyi. De patronen zijn duidelijk verschillend voor mannen en vrouwen.

8. Myanmar is de thuisbasis van Bagan. Dit is de grootste en dichtste concentratie van boeddhistische tempels, pagodes, stoepa’s en ruïnes ter wereld. Bagan is ontstaan in de tweede eeuw na Christus en was ooit een Koninkrijk met meer dan 10.000 boeddhistische tempels, pagodes en kloosters.

9. Bagan heeft de afgelopen eeuwen geleden onder de vele aardbevingen. De meest recente aardbeving was in 2016 en heeft meer dan 400 gebouwen vernietigd. Op dit moment zijn er overblijfselen van ‘slechts’ 2.000 tempels en pagodes, waarvan vele reparaties en restauratie ondergaan.

10. In totaal is 89 procent van de bevolking van Myanmar boeddhistisch.

weetjes myanmar, 20 leuke weetjes over Myanmar

11. Vrouwen (en in mindere mate, mannen) dragen een gelige pasta op hun wangen, neus en hals. Deze pasta is gemaakt van de schors van de Thanakha boom. Deze pasta koelt de huid, voorkomt beschadiging door de zon, vermindert acne en heeft een positieve invloed op koorts en hoofdpijn.

12. Een typische maaltijd in Myanmar omvat gestoomde rijst, vis, vlees, groenten en soep en dit geserveerd op hetzelfde moment. Locals gebruiken hun vingertoppen om de rijst te eten en te mengen het met verschillende gerechten.

13. Myanmar is voor meer dan de helft van het BNP afhankelijk van de landbouw en rijst is het belangrijkste product.

14. Kusgeluiden zijn normaal in een restaurant in Myanmar, omdat dit het geluid is om de aandacht van de ober te krijgen.

15. Myanmar is de thuisbasis van meer dan 135 verschillende etnische groepen en is daarmee het 75e meest diverse land in de wereld. De belangrijkste groepen zijn: Burman 68%, Shan 9%, Karen 7% en Rakhine Chinese 4%.

weetjes myanmar, 20 leuke weetjes over Myanmar

16. De U Bein Bridge in de buurt van Amarapura is 1.2-kilometer lang en gebouwd in 1850. Dit is de oudste en langste teakhout brug ter wereld.

17. Myanmar werd gekoloniseerd door de Britten in 1824 en bleef onder hun heerschappij tot aan de Tweede Wereldoorlog. Toen werd het land door Japan binnengevallen en Birma bereikte de onafhankelijkheid in 1948.

18. Thingyan, de Birmese Nieuwjaar Water Festival, is de meest populaire festival in Myanmar. Dit festival is meestal in april en duurt vijf dagen. Op de eerste dag bezoeken de mensen in het hele land pagodes en maken ze offers. Op de tweede dag begint het water gooien wat symbool staat voor de reiniging van de zonden van het jaar.

19. Het is een tamelijk onbekend dat wijn een vrij populaire industrie in Myanmar is.

20. Birmezen hebben dagen waarop zij hun haren niet knippen: op maandag, op vrijdag en op verjaardagen.

weetjes myanmar, 20 leuke weetjes over Myanmar

Dit zijn mijn leuke weetjes over Myanmar! Heb jij nog leuke weetjes over Myanmar?


Tips boeken Myanmar


Myanmar

Weetjes

Geef een reactie