Lifestyle

18 tips voor autohuur in het buitenland

autohuur

Het huren van een auto op reis is leuk! En makkelijker en veiliger dan je misschien denkt. Je hoort wel eens verhalen over autohuur in het buitenland in combinatie met oplichting en allerlei extra kosten. Ik heb meerdere keren een auto gehuurd op reis en ik vind het een aanrader. Met een huurauto heb je veel bewegingsvrijheid en zie je in korte tijd zoveel meer, heb je alle vrijheid en kom je op plekken waar je met het openbaar vervoer niet makkelijk komt. Voordat je een auto huurt is het handig om na te denken over een paar zaken. Daarom hier 18 tips voor autohuur in het buitenland.

Wil je een auto huren op reis? Ik geef je al mijn tips voor autohuur in het buitenland!

Waar let je op bij het kiezen van de autoverhuurmaatschappij? Tips autohuur buitenland!

1. Kies altijd een betrouwbare aanbieder

Voordat je een auto huurt, doe dan altijd wat onderzoek op internet om te kijken of de partij betrouwbaar is en je niet met een malafide autoverhuurder te maken hebt. Ter plaatse een auto huren kan goed uitpakken, maar vaak is het huurcontract niet beschikbaar in het Nederlands of het Engels. Dit maakt het lastig om te realiseren wat precies je verplichtingen zijn.

Huur je ter plaatse een auto zorg dan dat je navraag doet bij je hotel, de reisorganisatie en kijk op internet.

Als je een auto huurt vanuit Nederland dan heb je een Nederlands huurcontract en weet waar je aan toe bent. Ik huur meestal een auto via de Nederlandse aanbieder SunnyCars.

tips autohuur buitenland, 18 tips voor autohuur in het buitenland

tips autohuur buitenland, 18 tips voor autohuur in het buitenland

Waar let je op bij het maken van de reservering? Tips autohuur buitenland!

2. Verzekeringen

Huur je een auto in het buitenland, dan is het hebben van de juiste verzekeringen belangrijk. De reisverzekering en de autoverzekering (die je in Nederland voor je eigen auto hebt) zijn niet voldoende.

Verplicht is de WA/WAM-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid-Motorrijtuigen). Deze verzekering dekt de schade aan derden, zowel materieel als fysiek. In het buitenland staat deze meestal vermeld als LI (Libility Insurance). Let op, de WA/WAM-verzekering die je in Nederland hebt, is niet geldig op huurauto´s!

Optioneel zijn de CDW (Collision Damage Waiver) en de TP of THW (Theft Protection Waiver). CDW is een verzekering indien je schade maakt aan de huurauto door eigen schuld. De TP of THW verzekert je bij diefstal. Er zijn ook nog de LDW (Loss Damage Waiver) en de SCDW (Super CDW). De LDW is zoiets als de CDW, maar aangevuld met dekking voor diefstal en vandalisme. Super CDW is een allrisk verzekering met meestal geen eigen risico.

PAI (Personal Accident Insurance) is een inzittendenverzekering en dit is meestal al inbegrepen bij je reisverzekering. Controleer dus altijd even bij de reisverzekering voor deze dekking.

Er zijn dus aardig wat opties om uit te kiezen welke verzekeringen je af wilt sluiten bij het huren van een auto. Daarom kies ik altijd voor all-inclusive autohuur en zo weet ik vooraf precies waar ik aan toe ben. Hierbij is eenWA-verzekering (met dekking tot 7,5 miljoen), een diefstalverzekering (TP) en een schadeverzekering (CDW) inclusief.

3. Eigen risico

Controleer ook altijd hoe hoog het eigen risico is. Ik vind het zelf altijd prettig als deze zo laag mogelijk is, zodat eventuele kosten ook laag blijven. Het verschilt per autoverhuurder en per land of je een eigen risico hebt of niet en hoe hoog dat kan zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een extra verzekering af te sluiten en zo het eigen risico af te kopen.

4. Vereisten bestuurder

Een bestuurder die een auto huurt moet aan een aantal eisen voldoen. Meestal moet de bestuurder boven de 21 jaar zijn en minimaal een jaar een rijbewijs hebben. Soms mag je als bestuurder ook niet ouder zijn dan 70 jaar.

5. Extra bestuurder

Het is aan te raden om te kiezen voor een extra bestuurder als je lange afstanden gaat reizen, lang op reis gaat. In sommige gevallen is dit inbegrepen, maar soms betaal je iets meer. Als je voor de optie extra bestuurder kiest, dan betaal je meestal niet voor één extra persoon, maar gelijk voor meerdere.

tips autohuur buitenland, 18 tips voor autohuur in het buitenland

6. Creditcard

Veel autoverhuurders vragen om creditcardgegevens bij het huren van een auto. Ten eerste voor de betaling van de huurauto, maar ook voor de borg. Dit bedrag kan dus niet je maximale bestedingslimiet overschrijden. Controleer dus of je voldoende limiet hebt op je creditcard om de borg ter plekke te kunnen voldoen. De borg wordt overigens  gereserveerd op je creditcard en daardoor kun je die ruimte niet meer besteden totdat je de auto hebt teruggebracht.

7. Locatie ophalen en wegbrengen huurauto

Je hebt een aantal opties voor het ophalen van een auto. Je kunt de huurauto ophalen op de luchthaven, ergens in de stad ophalen, of bij je accommodatie laten afleveren. Het ophalen en inleveren bij een verhuurkantoor op de luchthaven is vaak de goedkoopste optie en daar is het aanbod het grootst. Tevens is het makkelijk aangezien je geen vervoer nodig hebt van en naar je accommodatie en op de terugweg lever je de auto in en loop je zo naar de vertrekhal.

8. Boek slim: een uur is een dag extra

De prijs voor autohuur wordt berekend in dagen. Dit houdt in dat als de autohuur op dag 1 start om 12:00 uur en de auto op dag 3 om 12:00 uur inlevert, je drie dagen autohuur betaald. Maar lever je op dag 3 de auto om 13:00 uur in dan betaal je 4 volle dagen autohuur. Hou hier rekening mee als je een auto gaat huren.

9. Navigatie

In de meeste gevallen kun je voor een behoorlijke meerprijs een navigatiesysteem (TomTom) regelen. Je kunt je TomTom beter zelf meenemen op reis. Tegenwoordig zit er in de nieuwste auto’s een navigatie in het dashboard ingebouwd en is dit dus al inbegrepen. Je kunt er ook voor kiezen om de route van te voren te downloaden (bijvoorbeeld op Google Maps) en dan offline via je telefoon of tablet de route op de app te gebruiken voor de navigatie. Vergeet dan ook niet een auto oplader voor je telefoon, want anders is de telefoonaccu heel snel leeg.

10. Ongelimiteerde kilometers

Vaak kies ik voor autoverhuur met ongelimiteerde kilometers, want zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen kunt komen te staan. Maar indien je niet veel gaat rijden, dan kan het voordeliger zijn om te kiezen voor gelimiteerd aantal kilometers.

tips autohuur buitenland, 18 tips voor autohuur in het buitenland

11. Onderzoek of je de grens over mag

Het is belangrijk om te controleren of je met je huurauto de grens over mag. Dit staat vermeld in de huurvoorwaarden. Het komt regelmatig voor dat je een extra bedrag moet betalen om met je huurauto de grens over te mogen en dus ook daar verzekerd te zijn.

12. Het type auto

Bedenk goed wat voor auto je wilt huren. Kleine auto’s zijn goedkoper om te huren, maar als je bijvoorbeeld veel in de bergen gaat rijden dan heb je er niet zoveel aan. Een auto met een zwaardere motor is in dit soort gevallen juist zuiniger, waardoor je niet zoveel duurder uit bent. Hou er ook rekening mee dat alle passagiers inclusief de bagage in de auto passen!

tips autohuur buitenland, 18 tips voor autohuur in het buitenland

Waar let je op als je de huurauto ophaalt? Tips autohuur buitenland!

13. Controleer de auto op schade

Ben je bij je huurauto dan is het belangrijk om deze van te voren goed te controleren op schade samen met de medewerker van het verhuurbedrijf. Let er goed op dat alle aanwezige schade vermeld staat op het huurcontract. Ik fotografeer ook altijd de auto vanaf alle kanten op de parkeerplaats. Vergeet ook niet om de binnenkant van de auto te bekijken.

14. Check de gevarendriehoek en reflecterende hesjes

Het is in veel landen verplicht om een gevarendriehoek en hesjes te hebben. Controleer daarom altijd of je huurauto beschikt over deze benodigdheden.

15. Zoek een tankstation

Meestal lever je de auto in op de dezelfde plek waar je hem opgehaald hebt. De tip om stress aan het einde van je reis te voorkomen is dat je meteen nadat je de huurauto opgehaald hebt, op zoek gaat naar een tankstation. Zo weet je waar er op de terugreis de auto vol kunt tanken en voorkom je last minute stress.

tips autohuur buitenland, 18 tips voor autohuur in het buitenland

Waar let je op als je de huurauto inlevert? Tips autohuur buitenland!

16. Controleer de auto op schade

Ga je de huurauto inleveren dan is het belangrijk om deze goed te controleren op schade samen met de medewerker van het verhuurbedrijf. Let er goed op dat alles correct op het huurcontract wordt afgetekend. Ik fotografeer ook bij het inleveren altijd de auto vanaf alle kanten op de parkeerplaats.

tips autohuur buitenland, 18 tips voor autohuur in het buitenland

Waar let je nog meer op? Tips autohuur buitenland!

17. Check de verkeersregels in het buitenland

Ik vind het altijd wennen om in een vreemde auto in een vreemd land te rijden. Al helemaal als dit is in een land buiten Europa. Daarom kijk ik meestal op internet voor meer informatie. Hoe hard mag je rijden? Rijden ze links of rechts? Wat zijn de regels omtrent parkeren?

18. Sunny cars

Deze organisatie is niet gebonden aan een autoverhuurbedrijf. Ze zoeken gericht op locatie en data en zoeken zo de gunstigste aanbieder. Ze bieden all inclusive autoverhuur aan, extra verzekeren is niet nodig en dat scheelt een boel kosten en rompslomp. Nog een reden om voor Sunny Cars te kiezen: bij schade of diefstal betaalt Sunny Cars het eigen risico terug. Je hebt dus in feite geen eigen risico.

tips autohuur buitenland, 18 tips voor autohuur in het buitenland

Dit zijn mijn tips voor autohuur in het buitenland! Heb jij nog tips voor autohuur in het buitenland?


Roadtrip

* Dit artikel bevat affliate links. Lees meer in de disclaimer.

Geef een reactie