ReizenStedentrip

13x wat te doen in Rome

Rome

Rome is een perfecte bestemming voor een leuke stedentrip. Er zijn zoveel interessante en toffe bezienswaardigheden uit de tijd dat het de hoofdstad van het Romeinse Keizerrijk was. Maar is meer, je hebt de moderne musea, Vaticaanstad, de sfeervolle wijken, de fonteinen en de uitstekende restaurants. Maar wat is leuk om te doen in Rome? Dat vertel ik je in deze blog!

13x wat te doen in Rome

De stad Rome

Rome is de hoofdstad van Italië en er wonen ongeveer 2,8 miljoen inwoners: de Romeinen. Rome is gesticht door de tweeling Romulus en Remus in 753 v. Chr.  Het gebied rond de Palatijn en Capitool is later het centrum van de macht geworden van het Romeinse Keizerrijk. Rome is één groot openluchtmuseum en het volledige oude stadscentrum staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

wat te doen Rome, 13x wat te doen in Rome

13x wat te doen in Rome?

1. Bewonder het Colosseum

Het meest imposante gebouw van de stad is het Colosseum en dit is een groot amfitheater uit de Romeinse tijd. Het gebouw heeft een totale omtrek van 527 meter, de gevel is 48,5 meter hoog en de buitenmuur bestaat uit drie rijen van 80 bogen die worden gescheiden door halfzuilen. Er konden meer dan vijftigduizend bezoekers in het Colosseum plaatsnemen om zo de gladiatoren versus de wilde dieren te aanschouwen of andere schouwspelen. Je kunt de tribunes, de arena en de ondergrondse ruimtes van dit amfitheater bezoeken. Tip: het is aan te raden om van te voren tickets te reserveren.

wat te doen Rome, 13x wat te doen in Rome

2. Het Forum Romanum

Het Forum Romanum was voorheen het centrum van de oude en machtige stad Rome. Op deze plek was het marktplein en dit was de plek waar de belangrijke mensen woonden en diverse prachtige gebouwen stonden. Het vormde het politieke en commerciële hart van de stad. Nu zie je in Forum Romanum  voornamelijk ruïnes, oude tempels, triomfbogen en talloze archeologische opgravingen. Het is een mooie plek waar je je even in het oude Rome waant. Vooral de tempels van Castor en Pollux, Saturnus en Vespasianus en de diverse basilieken zijn prachtig om te zien.

wat te doen Rome, 13x wat te doen in Rome

3. Het Pantheon

Dit is een fantastisch gebouw met een bijzondere geschiedenis en de functie van het gebouw is nog steeds niet helemaal duidelijk. Het is een rond gebouw met een ingang met drie rijen zuilen en een prachtig versierde koepel. Oorspronkelijk was dit een Romeinse tempel, maar nu is het een rooms-katholieke basiliek. De betekenis van Pantheon is “gewijd aan alle goden”. Ben je binnen in het Pantheon ga dan zeker onder de opening in het dak (het oog van Oculus) staan. En kijk omhoog. Deze bijzondere  opening heeft een totale doorsnede van 9 meter. De lichtinval is uniek. Het Pantheon ligt op een gezellig pleintje met vooral erg goede ijskraampjes. Het Pantheon is gratis te bezoeken.

wat te doen Rome, 13x wat te doen in Rome

4. De Trevi fontein

Dit is de beroemdste fontein in Rome en daarom mag je hem niet overslaan. Het is misschien zelfs wel de beroemdste fontein in de hele wereld! De locatie van deze barokke fontein is op Piazza di Trevi. Hij staat tegen de achterkant van het Palazzo Poll. Nicola Salvi is de ontwerper van deze 26 meter hoge en 22 brede fontein. De fontein beeldt de oceaan uit met als heerser de god van de zee Neptunus. Bij deze fontein moet je met je rug naar de fontein gaan staan en een muntje met je rechterhand in het water gooien, want volgens de mythe zal je dan ooit terugkeren in Rome. Wie wilt dat nou niet?

wat te doen Rome, 13x wat te doen in Rome

5. Vaticaanstad

Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld en je kent het natuurlijk van de Paus. Tijdens de kerst en met Pasen houdt hij er zijn bekende toespraken. De paus is het staatshoofd van dit ministaatje en hij woont er ook. Vaticaanstad kent veel historische gebouwen en monumenten, maar het bekendst is natuurlijk de Sint-Pietersbasiliek op het Sint-Pietersplein. Deze basiliek is het geestelijke centrum van de Katholieke kerk in de wereld. Het is gebouwd op het vermoedelijke graf van Petrus. Wees er op voorbereid dat er lange wachtrijen kunnen zijn! In de Vaticaanse musea krijg je in 54 zalen een beeld van alle kunstschatten van de Katholieke kerk. De Sixtijnse Kapel vormt een hoogtepunt van je bezoek aan Vaticaanstad. De kapel is geweldig versiert met schilderingen van Michelangelo. Ook hiervoor geldt dat Skip the line-tickets reserveren sterk aan te raden is!

wat te doen Rome, 13x wat te doen in Rome

6. Ronddwalen door de stad

Erg leuk is om gewoon rond te gaan lopen in Rome en de sfeer op te snuiven en je te laten . Drink ergens op een willekeurig terrasje een lekkere koffie of bestel een ijsje. Ga lunchen in een lokale pizzeria en bekijk eens een paar van de leuke winkeltjes die je overal in Rome ziet, bijvoorbeeld op de Via Condotti en de Via Borgognona). Ronddwalen is de beste manier om Rome te ervaren!

wat te doen Rome, 13x wat te doen in Rome

7. Kom tot rust in het park Vila Borghese

Het stadspark Villa Borghese is een heerlijke plek! Het is ruim 80 hectare groot en er zijn een aantal interessante musea, paviljoenen en prachtige beelden te vinden. Het is het grootste en mooiste park in de stad Rome en een voormalig landgoed van een steenrijke kardinaal. Aanrader zijn de Villa Borghese Pinciana, het museum Galleria Borghese en het prachtige zomerhuis van Paul Jullus. Tevens kun je er lekker wandelen en genieten van de rust tijdens je stedentrip in het bruisende Rome.

wat te doen Rome, 13x wat te doen in Rome

8. Piazza Navona

Een van de mooiste pleinen in Rome is Piazza Navona. Het plein is enorm groot en dat komt doordat de oorspronkelijke functie een atletiekstadion in de Romeinse tijd was. Je ziet er een aantal fonteinen, zoals La Fontana dei Quattro Fiumi van Bernini, een indrukwekkende obelisk en een aantal opgravingen. Maar Piazza Navona is vooral een sfeervol en bruisend plein met straatartiesten, cafés en terrassen. Kortom een erg gezellige plek!

9. Spaanse trappen (Piazza di Spagna)

De Spaanse trappen liggen aan de voet van de Franse kerk ‘Trinita dei Monti’. In totaal zijn het 135 treden die uitkomen op Piazza di Spagna. Op dit plein staat een opvallende fontein van Pietro Bernini. De 18e eeuwse Spaanse Trappen zijn een enorm populaire plek en daarom is het er vaak druk. Erg leuk is dat je bovenaan de trappen een gaaf uitzicht over Rome hebt.

wat te doen Rome, 13x wat te doen in Rome

10. Trastevere

Aan de andere kant van de rivier de Tiber ligt de wijk Trastevere. Dit is een oude volkswijk en een typisch Italiaanse wijk. Hier kun je heerlijk rondlopen in een doolhof van smalle steegjes en kleurrijke huisjes die begroeid zijn met bloemen en klimop. Het lijkt op een typisch Italiaans dorpje inclusief de Vespa’s en de leuke oude autootjes. In de avond is dit een erg levendige wijk vol met goede restaurants en bars. Terwijl het er overdag enorm rustig is.

wat te doen Rome, 13x wat te doen in Rome

11. Castel Sant’Angelo (Engelenburcht)

Van oorsprong is het 2e eeuwse Castel Sant’Angelo (de Engelenburcht) een mausoleum van keizer Hadrianus. In 590 is aartsengel Michaël hier verschenen en maakte een einde aan de pestepidimie. Daardoor liet paus Pius II een groot beeld van de aartsengel plaatsen op deze burcht. Het is tevens een plek waar de pausen konden onderdoken, want er is een tunnel die het Vaticaan verbindt met de Engelenburcht.

wat te doen Rome, 13x wat te doen in Rome

12. Kerken, kerken en nog meer kerken

In totaal zijn er meer dan 900 kerken in Rome. Erg leuk is dan ook om zo nu en dan spontaan een kerk binnen te stappen. Ook de onbekende kerken zijn prachtig.

13. Winkelen

Ben je op zoek naar de dure, luxe en chique winkelstraat in Rome? Dan is Via Condotti waar je naar toe moet. Deze winkelstraat is lang en je vindt er onder andere winkels van Dior, Yves Saint Laurent, Cartier en Gucci. Maar ook in de Via Borgognona en Via Frattina vind je veel winkels van topmerken. Voor typische streekproducten kun je terecht op de Via Cola de Rienzo. De grootste markt in Rome is de Porta Portese en die is iedere zondag aan de Via Portuense.


Tip hotel Rome

Een erg leuke accommodatie om te verblijven is Pension Tritone Top House. De locatie is perfect en zeer centraal! Je hebt er geen geluidsoverlast. De kamers zijn erg mooi, ruim en netjes en worden dagelijks schoongemaakt. Het personeel is zeer behulpzaam met het verstrekken van informatie over Rome. De service is fijn.

  • Kijk hier voor de prijzen en beschikbaarheid van Pension Tritone Top House
  • Niet wat je zoekt? Kijk hier voor meer leuke accommodaties in Rome

wat te doen Rome, 13x wat te doen in Rome


Van het vliegveld naar centrum Rome

Vliegveld Fiumicino (30 km van centrum)

  • Een taxi naar het centrum kost ongeveer € 48,00 (vaste prijs)
  • Vanaf het treinstation op de luchthaven rijdt de Leonarde Express in 32 minuten naar station Termini, van waar je met de metro makkelijk kunt verder reizen. De trein rijdt ieder kwartier en kost € 14,-.
  • Met de shuttlebus kun je naar het station Termini en vanaf daar verder reizen met de metro. Deze busreis duurt ongeveer 40 minuten en bussen rijden elk half uur. De prijs is ongeveer € 6,00 voor een enkele reis.

Vliegveld Ciampino (16 km van centrum)

  • Een taxi naar het centrum van Rome kost ongeveer € 35,00 (vaste prijs).
  • De shuttlebus rijdt in ongeveer 40 minuten naar station Termini van waar je met de metro makkelijk verder kunt reizen. De bussen rijden elk half uur en kost ongeveer € 6,00 voor een enkele reis.

Het weer in Rome

Rome heeft een zacht mediterraan karakter en dus warme zomers en milde winters. Het kan warm zijn in Rome, maar extreme hitte komt er niet vaak voor. De zomer begint in Rome eind mei en duurt tot het einde van september. De temperaturen liggen dan tussen de 25 en 32 graden. De zon schijnt volop in de zomer en juli is met gemiddeld ruim 330 uur de zonnigste maand van het jaar. De winterperiode duurt ongeveer drie maanden: december, januari en februari. De gemiddelde temperatuur is dan rond de 12-15 graden. Lichte nachtvorst is in de winter mogelijk in Rome, maar sneeuw is zeldzaam.

wat te doen Rome, 13x wat te doen in Rome


Italië

Stedentrip Europa

Geef een reactie