ReizenStedentrip

12 x wat te doen in de stad Berlijn

berlijn-stedentrip

Berlijn vind ik één van de meest interessante steden van heel Europa. Dit komt door de enorme overvloed aan cultuur en door de indrukwekkende geschiedenis. Deze combinatie van cultuur en historie vind ik bijzonder. Ik ken maar weinig steden die dit ook hebben. De sfeer in Berlijn is creatief en de stad bruist op een manier waar ik me erg prettig bij voel. Maar wat te doen in Berlijn?

Wat te doen in Berlijn? 12 dingen die ik erg leuk vind in Berlijn!

Citytrip Berlijn

De stad heeft veel te bieden en ik raak er nooit uitgekeken. Het mooie is dat deze stad lekker dicht bij Nederland ligt en je er dus gemakkelijk voor een aantal dagen naar toe kunt. Er zijn diverse opties om Berlijn te bezoeken; met het vliegtuig vanaf diverse luchthavens in Nederland, met de trein en met de auto. Tegenwoordig kun je ook gebruik maken van de Flixbus, waarmee je voor weinig geld met de bus naar Berlijn kunt reizen. Zo is er voor ieder budget wel een manier om Berlijn te bezoeken en deze gave stad te ervaren!

1. Een fiets huren

Het eerste wat ik altijd doe als ik in Berlijn ben, is een fiets huren. Het huren van een fiets is mogelijk op iedere hoek van de straat. De fietspaden in Berlijn zijn goed en je per fiets verplaatsen in de stad is veilig en goed te doen. Fietsen vind ik altijd de leukste manier om je te verplaatsen in een stad. De sfeer en de bijzondere dynamiek van een stad ervaar ik altijd het beste door mezelf er midden in te zetten.

2. Street art

Overal in Berlijn is streetart te vinden en dat maakt mij altijd zo blij! Ik denk dat er nergens ter wereld zoveel kunst in het openbaar te zien is als in de stad Berlijn. Zelfs als je niet direct op zoek bent naar streetart dan nog kom je het overal tegen.

Eén van mijn favoriete plekken om street art te bewonderen is de Bülowstrasse.

wat te doen in Berlijn, 12 x wat te doen in de stad Berlijn

3. East Side Gallery

Elke keer als ik in Berlijn ben, dan ga ik weer naar de East Side Gallery. Deze plek heeft een enorme aantrekkingskracht op mij. Historie en kunst zijn hier op de best denkbare manier gecombineerd! Dit is het langste stuk Berlijnse muur dat nog intact is en deze muur is door kunstenaars voorzien van hele gave beschilderingen. Ik blijf het bijzonder vinden om hier langs te wandelen en de kunstwerken in me op te nemen en tegelijkertijd te beseffen dat dit ook de scheidingsmuur van de stad was. Bij mooi weer kun je ook lekker aan het water zitten.wat te doen in Berlijn, 12 x wat te doen in de stad Berlijn

4. Rijksdaggebouw

Dit gebouw moet je zeker van de buitenkant bewonderen, maar het is ook zeker een bezoekje waard. Dit gebouw laat het hart van de architectuur liefhebber in mij harder kloppen. Binnenin krijg je een audiotour en deze tour loodst je door het hele gebouw en geeft je veel boeiende informatie. Niet altijd vind ik audiotours leuk, maar deze tour is prima! Gezien de drukte moet je je altijd een aantal weken van te voren aanmelden via de website van de Bundestag. Vergeet niet je identiteitsbewijs mee te nemen bij je bezoek.

wat te doen in Berlijn, 12 x wat te doen in de stad Berlijn

5. Holocaust monument

Dit is een bijzonder indrukwekkend monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust. Voor mij was dit monument één van de belangrijkste redenen om naar Berlijn te gaan. Het monument bestaat uit een groot aantal pilaren waar je tussendoor loopt. Het ligt middenin de stad, maar toen ik hier doorheen liep, voelde ik aan alles dat het een speciale plek is en ik werd er dan ook heel stil van. De maker heeft het monument zo bedacht dat het een plek is ter nagedachtenis, maar ook een plek die dient als een soort speelplaats en een plek om even stil te zitten en een broodje te eten. Er is ook een museum onder het monument, wat ik erg de moeite waard vond.

wat te doen in Berlijn, 12 x wat te doen in de stad Berlijn

6. Berliner Unterwelten Tour

Deze tour vind ik super interessant! Deze tour neemt je mee naar de bunkers en het leven onder de grond van Berlijn. Het is leuk voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog en/of in de koude oorlog. De gids vertelt veel over de geschiedenis van Berlijn in combinatie met de oorlog. Je ziet dat men serieus onder de grond bij de metrostations voorbereid was op een mogelijke aanval op de stad Berlijn. Er zijn verschillende schuilkelders met ruimte voor een beperkt aantal mensen die hier een paar uur zouden kunnen overleven. Het is niet mogelijk om deze tour van tevoren te boeken. Op de site is prima weergegeven welke tochten er elke dag zijn. Ik ben een uur voordat de tour vertrok naar het kantoor gegaan en heb een kaartje gekocht. Naast het kantoor zit een winkelcentrum waar je even wat kunt eten of winkelen tijdens het wachten.

7. Brandenburger Tor

Deze poort is het symbool van de val van de muur en van de stad Berlijn. Deze bijzondere poort heeft zowel het Pruisische Rijk als het Derde Rijk van Hitler meegemaakt. Als je houdt van historie en architectuur is het zeker een bezoek waard. Je kunt het een beetje vergelijken met de Eiffeltoren of de Big Ben. Je moet er gewoon even heen en een foto nemen!

wat te doen in Berlijn, 12 x wat te doen in de stad Berlijn

8. Fernsehturm

De Fernsehturm is een gigantische toren van 368 meter hoog en vanuit heel Berlijn zie je deze toren hoog boven alles uitsteken. Deze toren staat op Alexanderplatz en voor €13,- ga je met een zeer snelle lift in 40 seconden omhoog. Vanaf het uitzichtplatform heb je het allerbeste uitzicht over Berlijn en met helder weer zie je de hele stad en omstreken.

Ik ben naar deze toren gegaan tijdens de zonsondergang en dit is het beste tijdstip!

9. Winkelen

Berlijn is een stad waar je dagenlang kunt winkelen en dat is iets wat ik dan ook graag doe op een stedentrip. Er is een enorme diversiteit aan de grote bekende winkelketens, kleine boetiekjes en vele vintagestores. Hou altijd wat ruimte in je koffer vrij, want winkelen in Berlijn is heerlijk!

10. De hele nacht dansen in een club

Eén van de dingen die ik ook erg gaaf en uniek aan Berlijn vind, zijn de enorme gave feestjes. Berlijn is bekend om haar grote clubcultuur en de feesten gaan nachtenlang door. Mijn absolute favoriet is Berghain. Deze club ligt op de grens tussen Kreuzberg en Friedrichshain. Deze club is de bakermat van de Europese techno muziek en de feestjes zijn er ongeëvenaard gaaf!

wat te doen in Berlijn, 12 x wat te doen in de stad Berlijn

11. Curryworst eten

Eerlijk is eerlijk, Berlijn is niet de stad waar ik naar chique restaurants ga en culinaire hoogstandjes eet. Berlijn bruist van de fastfood ketens en take-aways en deze hebben op mij een enorme aantrekkingskracht. Zo eet ik altijd wel een keer de beroemde en heerlijke Duitse curryworst. De allerlekkerste curryworst vind je bij Konnopke’s Imbiss op de Schönhauser Allee. Zij serveren de curryworst al sinds 1930!

12. Foto’s maken

Overal in Berlijn staan pasfotohokjes waar je voor één of twee euro een foto kunt maken. Ik vind dat altijd zo leuk! Volgens mij overtreft alleen de stad Taipei Berlijn in het aantal fotohokjes. Zorg dus dat je altijd een paar losse euro’s op zak hebt en duik het hokje in en maak een toffe foto als souvenir.

  • Zoek je een leuk hotel in Berlijn? Kijk dan hier!

wat te doen in Berlijn, 12 x wat te doen in de stad Berlijn

Wat te doen in Berlijn? Dit waren de 12 dingen die ik erg leuk vind! Wat vind jij leuke dingen om te doen in Berlijn?


Tip met de auto naar Berlijn

Ga je met de auto naar Berlijn? Hou er rekening mee dat wanneer je het centrum van Berlijn in wilt rijden dat je dan een milieusticker nodig hebt. Berlijn heeft sinds een aantal jaar namelijk een “Umweltzone van Berlijn” ingevoerd en dit houdt in dat voertuigen die zwaar vervuilend zijn voor het milieu niet in het centrum van Berlijn mogen rijden. Je hebt een milieusticker nodig om aan te tonen dat jouw auto wel aan de voorwaarden voldoet en dus wel mag rijden in het centrum van Berlijn. Onmisbaar dus!

wat te doen in Berlijn, 12 x wat te doen in de stad Berlijn


Berlijn

Duitsland

Street art

2 Comments

Geef een reactie