ReizenStedentrip

10x leuke dingen doen in Praag

leuke dingen Praag

Praag is één van de mooiste en leukste steden in Europa. De stad is divers, sfeervol en er zijn talloze bezienswaardigheden. Niet voor niets dat er jaarlijks miljoenen toeristen naar Praag gaan. Ga jij naar Praag en wil je weten welke leuke dingen je er kunt doen?

10x leuke dingen doen in Praag

De stad Praag

De historie van Praag voert ver terug en dat zie je vooral goed in de prachtige oude binnenstad van Praag. De stad Praag heeft diverse bijnamen, zoals “De Gouden Stad” en “Stad met de Honderd Torens” en “Klein Wenen”. Prachtige bijnamen die vooral de romantiek van de oude binnenstad mooi omschrijven. De Moldau rivier splijt de stad in tweeën en er zijn veel kleine straatjes, steegjes en (binnen)pleinen.

leuke dingen Praag, 10x leuke dingen doen in Praag

10x leuke dingen doen in Praag

1. Fietsen in Praag

De leukste manier om een nieuwe stad te leren kennen is met een fietstocht. Ja toch? Ik heb zelf de fietstocht “Verborgen Praag” gedaan van Mijn Praag Tours. Zo heb ik 3 uur rondgefietst met gids Dennis en hij heeft me veel mooie plekken laten zien. Zijn liefde en enthousiasme voor Praag spat van hem af! Ze hebben overigens ook rondleidingen en andere tours zoals de Biergarten Tour waarmee je de Tsjechische biercultuur beleefd. Die tour staat op mijn lijst voor als ik weer naar Praag ga! Fietsen in Praag moet zeker ook op jouw lijst staan van de leuke dingen die je wilt doen in Praag!

leuke dingen Praag, 10x leuke dingen doen in Praag

2. Wandelen op de Karelsbrug

De Karelsbrug (Karlùv most) is de mooiste brug over de rivier Moldau in Praag. De brug verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana en ligt in het district 1. Hij is 516 meter lang en bijna 10 meter breed. De brug wordt beschermd door drie torens en er staan 30 standbeelden op de brug. Op deze brug is het bijna altijd heel druk met toeristen, maar ook met portretschilders, sneltekenaars, kraampjes en muzikanten. Vanaf de Karelsbrug heb je een prachtig uitzicht op de Praagse Burcht en de Sint-Vituskathedraal. Vroeg in de ochtend is het nog lekker rustig op de brug.

Als je niet over de Karelsbrug hebt gelopen, ben je niet in Praag geweest…

leuke dingen Praag, 10x leuke dingen doen in Praag

3. De Praagse Burcht ontdekken

De Burcht van Praag zie je vanaf iedere plek in Praag. Het ligt namelijk op een heuvel op de west oever van de Moldau. Echter is het helemaal geen burcht of kasteel, maar een groot complex met een verzameling van kerken, paleizen, torens, musea, binnenpleinen en tuinen. Het complex is interessant, imponerend en is gebouwd in verschillende periodes. Dit zie je aan de verschillende architectuur, namelijk zowel de romaanse, gotische als classicistische. In dit complex hebben door de eeuwen vele koningen residentie gehad. Koningen werden er gekroond en presidenten beëdigd. Er zijn meerdere entrees, maar de hoofdingang aan het Burchtplein wordt bewaakt door wachters in uniform. Ieder uur is er de wisseling van de wacht. Vooral om 12.00uur is dit een spektakel. Mijn favoriete bezienswaardigheid in dit complex is de Sint-Vituskathedraal. De start van de bouw was in de veertiende eeuw, maar het duurde maar liefst zeshonderd jaar om de bouw ervan te voltooien. 

leuke dingen Praag, 10x leuke dingen doen in Praag

4. Bekijk het Oude Stadsplein & het astronomisch uurwerk van Praag

Staroměstskě námĕstí wordt letterlijk vertaald als ‘plein van de oude stad’. Hiermee is meteen al duidelijk dat dit hét centrale plein is in de historische binnenstad. Een bezoekje aan dit 9.000 vierkante meter grote plein mag je dan ook niet overslaan!

 • Týnkerk is een opvallende verschijning op het plein. Dit komt door de torens van 80 meter hoog. Deze torens zie je wanneer je uitkijkt over de historische binnenstad.
 • Aan de noordzijde van het plein ligt de Sint-Nicolaaskerk. De kerk werd gebouwd tussen 1732 en 1737 en is gewijd aan de bisschop van Myra, de man die wij beter kennen als Sinterklaas.
 • In het Palac Goltz-Kinsky worden verschillende speciale tentoonstellingen van de grafische collectie van de National gallery vertoont.
 • Het Oudestadsraadhuis is een bekend gebouw, want op de zuidmuur van dit gebouw is het astronomisch uurwerk te vinden
 • Het standbeeld van Johannes Hus werd in 1915 onthuld. Dit werd gedaan ter nagedachtenis van de 500-jarige martelaarsdood van Johannes Hus. 
 • Het astronomisch uurwerk is een interessant en complex uurwerk dat op bepaalde momenten van de dag nog een kleine voorstelling ‘de parade van de apostelen’ vertoont.
leuke dingen Praag, 10x leuke dingen doen in Praag

5. Bewonder het klooster van St. Agnes (Anežský klášter) 

Dit klooster ligt in historische deel van de oude binnenstad van Praag. Het is een dubbel klooster: van de Vrouwenorde van deClaries en de Mannelijke Orde van de Kleinere Broeders. Het klooster werd gesticht in 1233-1234 door Aneska Přemyslovna en koning Wenceslas I. Het kloostercomplex bestaat uit verschillende delen, waaronder de kloosterkerk van St. Franciscus, de grote kloostervleugel, boot van de vrouwenkerk en de kapel van St. Marí Magdalena.

leuke dingen Praag, 10x leuke dingen doen in Praag

6. Bekijk de John Lennon Wall

Na de moord op John Lennon in 1980, veranderde dit stuk muur in Praag van de ene op de andere dag in een kunstwerk met een politiek tintje. Protestleuzen werden ‘s nachts op de muur gekalkt met bijbehorende graffitikunst. Overdag kalkte de politie van Praag de muur weer wit en ‘s nachts kwamen de graffiti-kunstenaars weer terug. Het was een kat en muisspelletje. De muur groeide uit tot een symbool van protest tegen het totalitaire regime.  

 • Adres: Velkoprevorske namesti (het Malá Strana district)
 • Neem metrolijn A naar Malostranská station, of tram 22 en stap uit op Velkoprevorské námìstí of Malostranské námìstí halte
leuke dingen Praag, 10x leuke dingen doen in Praag

7. Geniet van de rust en de natuur op de Petrinheuvel

Petrin is de hoogste van de zeven heuvels van Praag. Deze plek is bijzonder populair bij de bewoners van de stad. Je kunt de Petrin heuvel te voet bereiken, maar er is ook een kabeltreintje dat je langzaam naar de top van de heuvel brengt. De kabelbaantreintjes rijden ongeveer iedere tien minuten en voor dit korte traject is je gewone tram- en metro-kaartje geldig. De halte Ujzed is bij het begin van de kabeltrein.

 • De uitkijktoren is een kleine versie van de Eiffeltoren. Deze toren is 63 meter hoog en vanaf hier heb je een tof uitzicht over Praag.
 • Het Spiegeldoolhof bestaat uit lachspiegels en er is een 3D voorstelling.
 • Rosarium is een mooie rozentuin vol kleurige rozen.
 • De Houten St Michael Kerk is eenRussisch Orthodox houten kerkje dat oorspronkelijk in de Oekraïne stond. Het ziet er prachtig uit.
leuke dingen Praag, 10x leuke dingen doen in Praag

8. Drink een biertje

Praag is de bierhoofdstad van de wereld. Wist je dat het woord “pils” afkomstig is van de Tsjechische stad Pilsen. In deze stad brouwt men Pilsner Urquell en dat is de moeder van alle pilsners. Nergens ter wereld wordt r meer bier gedronken als in Tsjechië! Ik ben in de zomer in Praag geweest en ben Tsjechisch bier gaan drinken in de biertuinen. In de stad vind je meerdere biertuinen in een van de stadsparken. Mijn favoriete biertuin is in Letna Park! De biertuin ligt net naast het kasteel (van de voorkant gezien rechts) en is sfeervol en ruim opgezet.

leuke dingen Praag, 10x leuke dingen doen in Praag

9. Joodse wijk Josefov

Josefov is de Joodse wijk van Praag. Deze Joodse wijk was vroeger een plek waar alleen Joden mochten wonen. Sterker nog: ze mochten nergens anders in de stad wonen. In de wijk staat een van de oudste synagogen van Europa, de gotische Oude Nieuwe Synagoge (Staronová synagoga) uit de 13e eeuw. Al in de 9e eeuw vestigden joodse handelaren zich namelijk in Praag. De meeste bezienswaardigheden vallen onder het Joods Museum: met één toegangskaartje kun je bijna alle gebouwen bezichtigen, met uitzondering van de Oude Nieuwe Synagoge. De oude Joodse begraafplaats mag je niet overslaan. Er staan zo’n 12.000 eeuwenoude stenen, maar omdat er veel over elkaar heen werd begraven, wordt geschat dat de begraafplaats plaats biedt aan zo’n 100.000 graven.

10. DOX Prague

Dox Centre for Contemporary Art ligt even buiten het toeristische gedeelte en het centrum van Praag, maar is meer dan de moeite om te bezoeken. Het museum ligt in een modern en gaaf gebouw. Er zijn meestal drie tot vier exposities (op iedere verdieping een) en je kunt je er vergapen aan vele vierkante meters moderne kunst. Bijzonder is de zeppelin die op het dak staat. Dit is een leesruimte waar ook lezingen worden gegeven.

 • Adres: Poupetova 1, Praag 7
 • Tram 6 en 12. Halte Holešovice
leuke dingen Praag, 10x leuke dingen doen in Praag

Hoe kom je in Praag?

Praag is prima te bereiken door de vele vliegverbindingen. Vanuit Nederland vlieg je in minder dan anderhalf uur naar Praag. Maar ook met de auto is de stad goed te bereiken, want het ligt maar op ongeveer 800 kilometer vanaf Utrecht. Met de auto ben je ongeveer 9 uur onderweg. Tel daarbij op dat Praag een redelijk goedkope stad is. Een warme maaltijd heb je al voor 10 euro en voor een halve liter heerlijk Tsjechisch pils betaal je op de juiste plekken gemiddeld 3 euro.

Dit is mijn lijstje met leuke dingen die je kunt doen in Praag. Ben jij in Praag geweest en weet je nog meer leuke dingen om te doen in Praag?


Tip hotel Praag

Ik heb zelf geslapen in hotel Penta. Dit is een hip en modern hotel aan de rand van de binnenstad in de wijk Karlin. De locatie is prima, want de metro en tram liggen om de hoek en waarmee je zo in het centrum bent. Het personeel is uitermate vriendelijk en spreekt ook perfect Engels. Ontbijt is zeer uitgebreid en wordt steeds aangevuld.

 • Kijk hier voor meer informatie over Hotel Penta
leuke dingen Praag, 10x leuke dingen doen in Praag
Pentahotel

Stedentrip Europa

Geef een reactie