ReizenWeekendje Weg

10 leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud!

zwarte woud

Een erg leuke plek in Duitsland om op vakantie te gaan is het Zwarte Woud. Het Zwarte Woud is super groot met méér dan 200 kilometer lengte en 60 kilometer breedte. Ik vind het een zeer gevarieerde en mooie regio. Het Zwarte Woud is namelijk wat je je voorstelt bij Duitsland in een reisgids: dichte groene bossen, gave bergtoppen met uitgestrekte uitzichten en romantische valleien, kleine boerderijen en schitterende meren. Ik ben een midweek in het Zwarte Woud geweest en ik wil je deze regio aanraden! Het is er mooi, groen en er zijn genoeg leuke dingen te doen in het Zwarte Woud!

Wat zijn 10 leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud?

Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud, ook wel Schwarzwald genoemd, is een dichtbebost gebied in het zuidwesten van Duitsland en bestaat voornamelijk ui dennen- en sparrenbomen. Het ligt in de deelstaat Baden-Württemberg aan de Franse grens en aan de Zwitserse grens. De hoogste top van het Zwarte Woud is de Feldberg met een hoogte van 1493 meter. Het is één van de populairste toeristenbestemmingen in Duitsland. Het Zwarte Woud heeft veel wandel- en fietspaden en is daardoor een gaaf gebied voor iemand die graag actief is op vakantie.

Voor Nederlanders is het aantrekkelijk, omdat dat het redelijk dicht bij Nederland ligt.

leuke dingen Zwarte Woud, 10 leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud!

1. De Triberg waterval

De grootste waterval van Duitsland bevindt zich in het Zwarte Woud en deze waterval is zeker één van de leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud. Deze waterval ligt mooi verscholen in de bossen. Tijdens de korte wandeling vanaf de ingang naar de waterval zie je schattige eekhoorntjes in de bomen. De waterval is zeker mooi, maar verwacht géén enorme waterval, zoals bijvoorbeeld op Bali. Er zijn diverse wandelpaden rondom de waterval en daar kun je heerlijk wandelen.

 • Entree: €5,-
 • Locatie: Schönwälder Straße, Triberg
leuke dingen Zwarte Woud, 10 leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud!
Triberg

2. De grootste koekoeksklok ter wereld

Koekoeksklokken zijn dé trots van het Zwarte Woud. Een beetje suf, maar het is een behoorlijk toeristische attractie in de regio: de grootste koekoeksklok ter wereld. Dit betreft een koekoeksklok ter grote van een huis. Er is tevens een winkel waar honderden koekoeksklokken verkocht worden voor de echte fans.

 • Entree: gratis
 • Locatie: aan de B33, vlakbij de Triberg waterval

leuke dingen Zwarte Woud, 10 leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud!

3. Wolfach

Een stukje verderop (van de waterval en de koekoeksklok) aan de B33 ligt het prachtige dorpje Wolfach. Er is er een tunnel, die het verkeer rond Wolfach leidt en daardoor is het centrum gezellig! Er is een leuke mix van restaurants, cafés en winkels. Authenthiek, charmant, kleurrijk en ik vind het een ideaal dorpje om even een stop te maken en daarom staat hij in de lijst met leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud.

leuke dingen Zwarte Woud, 10 leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud!

4. Het berenbos

In dit park worden bruine beren opgevangen die gered zijn vanuit het circus of beren die voorheen moesten dansen voor toeristen. Deze beren genieten zichtbaar in dit park van hun tweede betere leven! Het bos bestaat uit een twee hectare groot bosperceel met onder andere een waterval, rotsen en een vijver. De stichting doet goed werk en het is een uniek project! In het park wordt de leefomgeving van de bruine beer in het wild zoveel mogelijk nagebootst om het natuurlijke gedrag van de beer te stimuleren. In totaal zijn er 7 beren en een aantal sfinxen en wolven. Voor de dierenliefhebbers is dit zeker één van de leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud.

 • Entree: €7,-
 • Locatie: Rippoldsauer Straße, Bad Rippoldsau-Schapbach
 • Openingstijden: Hoogseizoen van 10:00 uur tot 18:00 uur en in het laagseizoen tot 16:00 uur.

leuke dingen Zwarte Woud, 10 leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud!

5. Rodelen

Rodelen is iets wat ik altijd associeer met Duitsland en daarom vind ik het leuk om te rodelen in Duitsland! Er zijn een aantal rodelbanen in het Zwarte Woud. De rodelbaan waar ik geweest ben, ligt dichtbij de eerdere 4 genoemde punten. De baan is leuk en in totaal 1150 meter lang! Eerlijk gezegd is deze rodelbaan niet mega spectaculair, maar daarom is het ook erg leuk voor kinderen.

 • €3,- per ritje
 • Locatie: Singerbach 1a, Gutenbach

leuke dingen Zwarte Woud, 10 leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud!

6. Mountaincarten

Dit is een unieke ervaring! Via de kabelbaan ga je relaxed de heuvel op en in een soort skelter met dikke banden ga je super hard de heuvel weer af. Je hoeft zelf niets te doen, behalve op tijd én op de juiste manier te remmen. Oftewel alle twee de remmen precies even hard indrukken, anders slip je! Dit is in het begin even wennen en ik vond het zelfs een beetje eng, omdat je behoorlijk hard gaat. Als je eenmaal de kart onder de knie hebt, is het super gaaf. Ik garandeer je dat je direct nog een keer van de heuvel af wilt crossen!

 • Kosten: voor €25,- kun je 3x omhoog met de kabelbaan en terug door te downhillen met de mountaincart
 • Locatie: Sankenbachstraße 142, Baiersbronn, Duitsland

leuke dingen Zwarte Woud, 10 leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud!

7. Het Ellbachsee uitzichtpunt

Op een geweldig mooie locatie is een gaaf uitzichtpunt gebouwd. De auto kun je gratis parkeren en via het Heimatpfad loop je naar dit uitzichtpunt toe. Maar je kunt ook iets verder doorrijden en de auto parkeren op 5 minuten lopen. Er staat een soort plateau op één van de hoogste plekken in het Zwarte Woud en vanaf hier heb je een wijds uitzicht over de hele groene omgeving. Dat het Zwarte Woud adembenemend mooi is besef je ten volle als je hier staat.

 • Entree: gratis
 • Locatie: Strassburger Str. 349, Kniebis

leuke dingen Zwarte Woud, 10 leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud!

8. Wellnessbehandeling Mönchstube

In het Wellness Hotel Tanne Tonbach kun je een bijzondere wellnessbehandeling krijgen. Hier kun je het toffe monniken programma volgen. De inspiratie voor de behandeling is afkomstig uit Azië en is gebaseerd op het leven van de monniken daar. Je neemt in de openlucht plaats in een uitgeholde boomstam (van het Zwarte Woud) die helemaal gevuld is met warm water vol met speciale kruiden. Je srubt je huid, smeert je huid in met speciale klei en op deze wijze ontgif je je lijf. Dit alles terwijl je lekker een wijntje drinkt en vers fruit eet en geniet van een mooi uitzicht op een prachtige vallei.

 • Locatie: Wellness Hotel Tanne, Tonbachstrasse 243, Baiersbronn

leuke dingen Zwarte Woud, 10 leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud!

9. Wijnproeverij

Erg leuk vind ik het altijd om wijn uit de regio te proeven waar je bent en daarom ben ik ben naar de wijngaard “Brennerei Wild” in Gengenbach gegaan. Je kunt hier zonder afspraak naar binnen en deelnemen aan een wijnproeverij. Ze hebben naast wijn, ook gin, wiskey en andere likeurtjes.

 • Locatie: Streuobstgarten 1, Gengenbach
 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 11:00 uur tot 18:00 uur. Zondag van 11:00 uur tot 15:00 uur.

leuke dingen Zwarte Woud, 10 leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud!

10. De Badishe weinstrasse rijden

Een erg mooie route om te rijden is de Badische weinstrasse. Dwars door de vele wijngaarden rij je door een hele gave omgeving. Je passeert kleine dorpjes, kronkelende burgweggetjes en overal waar je kijkt zie je wijngaarden. De Badische Weinstrasse reikt zo’n 160 kilometer langs de westkant van het Zwarte Woud, van Baden-Baden in het noorden tot aan Weil am Rhein in het zuiden, en daarnaast in de gebieden van de Kaiserstuhl en Tuniberg. Deze route is zonder twijfel één van de leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud!

leuke dingen Zwarte Woud, 10 leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud!


Tip

Het is een zeer geschikte omgeving om met een camper te ontdekken en zo alle bovenstaande leuke dingen te doen in het Zwarte Woud. Zelf heb ik een camper gehuurd van Paulcamper en zo het zwarte woud ontdekt. Benieuwd? Lees alles over het huren van een camper!


Accommodatie Zwarte Woud

Ik heb zelf op twee campings gekampeerd die ik je zeker aan kan raden:

 • Camping Langenwald: Dit is een mooie en rustige camping midden in de natuur, met enkel groen om je heen! De camping ligt net buiten het stadje Baiersbronn en scoort een 9,1 op Zoover.
 • Camping Schwarzwalder Hof: Dit is een fantastische 5* camping in Seebach met een groot sauna complex op de camping, waar je als gast gratis gebruik van mag maken. De staanplaatsen op de camping zijn groot en er is een gezellig restaurant op de camping aanwezig.

Niet wat je zoekt? Vind hier leuke hotels in het Zwarte Woud!

leuke dingen Zwarte Woud, 10 leuke dingen om te doen in het Zwarte Woud!


Duitsland

Camper

Weekendjes weg

Geef een reactie